Drikke
Burgunder på «billigsalg»

Burgunder på «billigsalg»

Denne burgunderen gir svært god valuta for pengene. Dessuten er den biodynamisk framstilt.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Didier Montchovet Pommard 2010 (4841) er et regelrett kupp med sin imponerende frukt, supre munnfølelse og gode fasthet. En nydelig vin som nyter godt av 2010-årgangens strålende frukt og fine tanninstruktur. Den vil utvikle seg i minst åtte år og tar mer enn gjerne imot en runde i karaffelen i dag.

Godt terroiravtrykk

Produsentens øvrige viner er også pent priset. Særlig er «enkleste» nivå, Didier Montchovet Hautes Côtes de Beaune Blanc 2010 (4847) og Didier Montchevet Hautes Côtes de Beaune 2011 (4846) ,

gunstig sammenlignet med andre rimeligere burgundere og byr på god vin for pengene i begge kulører.

Her får du veldig ren og god frukt med godt terroiravtrykk.

Den dyreste i porteføljen, Didier Montchovet Puligny-Montrachet 2011 (4843) , ligger mer der den skal ligge. Men er også en veldig god representant for sin appellasjon.

Den henter sine druer fra en parsell med 60 år gamle vinstokker som vokser i et svært kalkholdig jordsmonn, som jo kjennetegner nettopp denne appellasjonen. Konsentrasjonen er veldig god, omtrent på premier cru-nivå. En flott vin til rike sjømatretter.

Fritatt for skatt

Didier Montchovet Beaune Premier Cru Vignes Franches 2008 (4842) er som mange viner fra Beaune- appellasjonen ganske robust,

men det er også en vin som tåler lagring godt og som fortjener saftig kjøtt med en del fett. Druene kommer fra en veldig gammel parsell omringet av murer. Navnet forteller at den i sin tid hadde skattefritak og tilhørte tidligere Hospices de Beaune.

Les mer om Hospices de Beaune her

Bak disse vinene står Didier Montchovet som er en pioner innen biodynamisk vinframstilling i Burgund. Allerede i 1984 da han startet opp med en halv hektar, satset han på biodynamisk dyrking. Fem år etter sluttet han i jobben som ønologkonsulent.

Les mer om biodynami i Burgund

Vinene hans er derfor gode vitner om at biodynamisk dyrking er et langsiktig prosjekt. Jorden trenger tid for å tilpasse seg et naturlig regime. En ting er at det tar tre år før man får sertifisering. De fleste som jobber på denne måten mener det tar minst 7-8 år før alle giftstoffene fra det gamle regimet er borte og plantene jobber helt naturlig.

Hjelper andre

Men Didier hadde en stor fordel og det var at de to store parsellene En Cras og En Bignon, på henholdsvis 4 og 5 hektar, som han overtok i 1990, ikke hadde vært dyrket siden før phylloxera. Derfor hadde de heller aldri blitt utsatt for plantevernmidler.
Siden 2006 har han hatt hjelp av kona Joëlle. Samtidig etablerte de en negociantvirksomhet for å hjelpe andre biodynamikere med å få vinene på markedet. Blant andre puligny-en er laget av «andres» druer, men under strengt oppsyn av Didier og Joëlle.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her