Drikke
Tre hedersdager til ende

Tre hedersdager til ende

I Burgund feirer man fortsatt de gamle institusjoner, som Hospices de Beaune, med stor suksess. Hedringen av historien gjøres selvsagt gjennom lange og rikholdige måltider som bare de heldigste lykkes å få billetter til.
Redaksjonen
30 Oktober 2013 - 13:55

Vendingen «Les Trois Glorieuses» – de tre hedersdagene – knytter an til julirevolusjonen i Frankrike, som varte fra 27. til 29. juli 1830. Oppstanden ble utløst av en rekke sensur- og kontrollforordninger kong Charles X underskrev på den 25. juli 1830, og førte til at Orléansdynastiet overtok kongemakten – som de beholdt i 18 år, til neste revolusjon og innføringen av den andre franske republikk.

Men betegnelsen har også en annen, langt fredeligere og mer smakfull betydning, der det ikke flyter blod, men vin. Tre dager til ende er et godt ordtak – for en feiring, et bryllup, men særlig for en vinfest. For den tredje helg i november hvert år feirer man i Burgund vinhøsten i tre dager til ende, også de kalt «Les Trois Glorieuses». Det er årets viktigste begivenhet i denne så berømte, vakre, historiske og suksessrike vinregionen. Vinskribenten Robert Parker har kalt festen for «the greatest eating and drinking experience on the face of this planet».

Mannskor hører med

I sentrum står verdens mest berømte vinauksjon til inntekt for veldedige formål, den årlige auksjonen på Hospices de Beaune. Den finner sted på søndagen i denne novemberhelgen med nasjonal tv-overføring og mye presse til stede. Kvelden før har det vært festmiddag på Clos Vogueot, organisert av vinordenen La Confrérie des chevaliers du tastevin, og en sydende folkefest i byen Beaunes gater med markedsboder, opptog, musikk og selvsagt alskens mat- og vinsmakinger.

Auksjonen følges opp med en gallamiddag på søndagskvelden i grunnmursalene på vakre Hospices de Beaune – opprinnelig et sykehus for fattige. Middagen ble i fjor ledet av presidentfruen Carla Bruni–Sarkozy, og var en blanding av høytidelighet og folkelighet. Et mannskor sang viser i burgundsk tradisjon, noe som betød at forsamlingen ble aktivisert.

Menyen bød på følgende, kort fortalt: Vannbakkels med burgundersnegler, hummer med artisjokk og syltet laks, sjøtungesufflé med kamskjell, stekt hare med pinot noir-saus, ferske og modne oster, terte med fylt sjokoladekonfekt, deretter kaffe eller te med petits fours.

Alle rettene med utvalgte viner: Saint Romain 2008, Meursault Charmes 1. cru 2009, Bâtard Montrachet Grand Cru 2009, Pommard Epenots 2007, Beaune 1. cru 2005, Crémant de Bourgogne rosé 2007, Vieux Marc de Bourgogne. I tillegg til den femretters store middagen med tilhørende viner fra «sykehuset», kunne man fritt bestille fra en usedvanlig rik vinliste, hele 52 viner til fri disposisjon.

Maratonlunsj

Det gjaldt å være tidlig ute med å rekvirere de beste flaskene, og passe på at inntaket mer dreide seg om smak og kvalitet enn kvantitet. Vi fant fort ut at om de unge kelnerne ble fôret med litt euro, løp de gjerne i skytteltrafikk mellom bankettbord og vinkjeller. De brakte oss vin fra blant andre François d’Allaines, Albert Bichot, Bouchard Père et fils, Philippe Bouzerau, Dubreuil-Fontaine, Louis Jadot, Louis Latour, Agnès Paquet, de Villamont samt en lang rekke utsøkte viner fra Hospices’ egen kjeller: Beaune Clos du Dessus de Marsonnets 2007, Puilly Fuissé la Roche 2009, Saint-Aubin 1. cru La Chatenière 2009, for å nevne et par-tre stykker.

Et desidert høydepunkt var erklæringen av årets auksjonsresultat, som i fjor ble på hele 5,9 millioner euro. For 152. år på rad gikk overskuddet til sykehusdriften. Som det gamle hospitalet det er, sitter historien fortsatt i veggene.

Maratonlunsjen «La Paulée» den påfølgende mandagen, den siste av de tre hedersdagene, er også litt av en begivenhet. Opprinnelig var dette et måltid forbeholdt vinarbeiderne. Nå er det en mer åpen, men likevel eksklusiv bankett med syv hundre gjester. Det er så godt som umulig å få tak i billetter. Man må kjenne noen som kjenner noen.

Er du først innenfor, blir det en fest du kan leve på et helt år. Alle gjestene har med seg et godt knippe av sine beste viner, gjerne noen støvete, sjeldne flasker. Det gjelder å servere det beste, det mest interessante, komme i diskusjon med de andre rundt bordet, skape nettverk og ikke minst glede seg over en usedvanlig tilstelning.

100 toppcru-er

Denne lunsjen har siden 1923 vært arrangert på fasjonable Château de Meursault. Etter et besøk i slottets enorme vinkjeller, en av de flotteste i Burgund, startet lunsjen med utdeling av årets litterære pris, som består av 100 flasker utsøkt burgundervin. I 2012 gikk prisen til forfatteren Jean-Robert Pitte.

Mannskoret fra gallamiddagen dukket opp atter en gang, og satt tonen med de samme folkelige visene. Så fortsetter det, med gåselever, piggvar, oksefilet, oster, desserter. Og viner. Til å begynne med forsøker man å liste dem opp på dertil egnete smaksskjemaer, men etter et førtitalls nedtegnelser, blant andre Comte Lafon, Leflaive og Coche Dury, går det sakte, men sikkert opp for en at det er fånyttes.

Muligheten av å smake nærmere ett hundre ulike toppcru-er er litt av en utfordring. Og ut på kvelden dukket det til og med noe bordeaux opp – for moro skyld som bordfellen, en vinbonde fra Puligny-Montrachet sa det. Han hadde med seg noen krukker i veska, og serverte rundhåndet av dråpene av Margaux, Trotanoy og Yquem.

Den 21. november i fjor havnet et par fat fra Hospisces-auksjonen eksepsjonelt nok på norske hender, noe som har gitt oss muligheten til å bidra til dette unike helseprosjektet også herfra. Enkelte Hospices-viner er tilgjengelig kun for horeca, andre også gjennom Vinmonopolet.

Hospices de Beaune-historie

Det hele begynte i middelalderen. Hundreårskrigen var avsluttet med traktaten i Arras i 1435, og Burgund var kvestet. Da er det at Nicolas Rolin, som tjente under greven av Burgund, Philippe le Bon, sammen med sin hustru Guigone de Salins grunnlegger Hospices de Beaune. Den 4. august 1443 åpner de hospitalet  Hôtel Dieu. Fra denne middelalderske tid av er hospitalet åpent for syke, eldre, uføre, foreldreløse barn, fattige og ubemidlete. I dag er sykehusdriften profesjonell og topp moderne.

Hvert år foregår det altså på Hospices de Beaune en auksjon der store fat med hvit og rød vin fra 44 ulike cuvéer går under hammeren. Sammen med inntekter fra turisme gir det midler til drift av sykehus, eldresenter, hjem for funksjonshemmete, sykepleieutdanning, forskning (blant annet i temaet vin og helse) og andre tiltak rundt om i kommuner som Pommard, Meursault og Beaune. Ikoniske navn for vinelskere.

Det gamle sykehuset er i seg selv en turistattraksjon av dimensjoner, med sitt karakteristiske mønstrete tak, sitt museum, sine gårdsrom, sin store vinkjeller. Kjøkkenet er et museum i seg selv, med sine imponerende gruer og kokekar. Møbler og kunstskatter er også samlet her, flere tusen gjenstander, enten gitt i gave fra velgjørere og pasienter, eller innkjøpt av stiftelsen selv. Det holdes i live gjennom sine selskapslokaler, og det går an å leie eksklusive La chambre du roi – Kongens rom – såvel som Le bastion médieval – middelalderbastionen fra 1400-tallet, hvor gallamiddagene finner sted.

Det er bare å ringe Isabelle på 0033 3 80 24 45 00. Den grunnmurte bastionen tar 500 personer og koster cirka 2000 euro for en kveld. I tillegg kommer kjøkkentjenester og så videre. Kongens rom noe billigere. Det kan huse 96 gjester og koster rundt 1000 euro. Hospices de Beaune tilbyr dessuten sine egne viner.

Foto: iStockphoto, Cephas

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her