Drikke
Bobleviner baroloelskere vil like

Bobleviner baroloelskere vil like

Musserende nebbiolovin fra Piemonte til champagnepris? Ja, det er så langt fra en vits. Disse vinene er seriøse så det holder.
Aase E. Jacobsen
04 September 2014 - 12:30

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2009 (97797)er en floral og lekker vin som nyter godt av nebbiolos typiske blomsterkarakter og ikke minst gode syrestruktur.

Syren og ikke tanninene

Sammen med god fylde er det syren og boblene som er ryggraden siden druetypen tanniner ikke bidrar i denne vinen.

Derfor er nebbiolo så spesiell

Den store friskheten og delikate frukten er et resultat av vokststedet og fremstillingsmetoden. Druene kommer fra høytliggende vinmarker, ved 500 m.o.h. i på et av høydedragene i utkanten av Barbaresco-området.

Les om kongen av Barbaresco

Dessuten plukkes druene tidligere enn hva vanlig er for rødvin. Slik maksimeres syren samtidig som alkoholnivået ikke blir for høyt. En rød nebbiolo uten bobler holder 14-14,5 prosent, men denne ligger på 12,5 prosent.

Svært små kvanta

Druene får videre et opphold på to uker i kjølerom før de gjæres. Dette er en teknikk som brukes for å løfte fram fruktigheten og aromaene i vinen.

Nær sagt selvsagt er det klassisk metode som brukes, altså annengangsgjæring i flaske, og vinen ligger to år på bunnfallet før omkorking.

Fra samme produsent kommer Erpacrife Bianco Metodo Classico 2011 (14642)som er en vin av hvite druer som erbaluce, cortese, timorasso og moscato bianco. En veldig karaktersterk musserende vin med urter og mineraler og flott syrefriskhet som passer veldig godt til fetere retter. Prøv den gjerne til fårikål! Dette er en vin som lages i svært små kvanta.

I en klasse for seg

Aller mest sjelden er faktisk deres moscatovin, Erpacrife Moscato Metodo Classico 2010 (14643), både i antall og når den sammenlignes med regionens øvrige viner av denne druen.

Denne moscatovinen er også spesiell

Smaksmessig er vinen i en klasse for seg med veldig god konsentrasjon og intens fruktighet, mektig, men samtidig god og frisk. En herlig dessertvin som passer perfekt til frukt- og kremkombinasjoner, terter eller ostetallerken.

Moscato mest utfordrende

Det som gjør den spesiell er at den har fått en annengangsgjæring i flasken. En prosess som produsenten beskriver som svært komplisert all den tid druematerialet må være helt perfekt, vinen er derfor kun laget fire ganger, og sist i 2010 i et antall av 2000 flasker.

Dessuten er det at vinen skal ha restsukker når den omkorkes, også en stor utfordring.

Kompisprosjekt

Men de fire kameratene som står bak «eksperimentet» Erpacrife elsker utfordringer. Da de avsluttet ønologskolen i Alba og skulle gå hver til sitt, ble de enige om å forlenge den tette dialogen ved å skape noe helt unikt, på tvers av alle DOC(G)-grensene i Piemonte.

 

Erpacrife er derfor Alba-nebbiolo fra Federico Scarzello, litt Oltrepo Pavese-druer fra Cristian Calatroni, Asti-moscato fra Erik Dogliotti og fjerdemann Paolo Stella jobber til daglig med barbera i Asti, en drue som foreløpig ikke brukes i noen av vinene.

Foto: Erpacrife og Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her