Bjørn Svensson gir seg fan ikke
Foto: (Julie H. Amundsen)

Bjørn Svensson gir seg fan ikke

Den kjente kokken Bjørn Svenssons femte restaurant åpner 14.august i Bygdøy Alle i Oslo og heter Fan som rett og slett er svensk for «faen - nå er han her igjen».
28 Juni 2024 - 09:15

Da Bjørn Svensson i fjor høst annonserte at Schlägergården skulle stenge for godt, var det også fordi han hadde planer om å trekke seg tilbake fra den type drift som en Michelin-restaurant innebærer. Etter to tiår og fire restaurantåpninger trengte han en pause. Det ble det altså ikke. Selv om han innrømmer at han strengt tatt hadde trengt en liten pause siden avviklingen av Schlägergården har tatt sin tid og ressurser.

Men 14.august tar han en faen og åpner restaurant nummer fem, Fan i Bygdøy Alle i Oslo.

Han er nesten like spent som andre på hvordan dette blir. Foreløpig er planen som følger: en restaurant med plass til 35 gjester med tillegg av et chambre, som er åpen fire dager i uka. På kjøkkenet blir det sju kokker, en blanding av erfarne og nye krefter, og Bjørn skal fortsatt være kjøkkensjef.

Selve matkonseptet videreføres, med klar Bjørn Svensson signatur, men på et nytt sted.

- Folk kommer til å kjenne seg igjen, mener han, men lover også fornyelse.

Han ser for seg et mer minimalistisk uttrykk, men samtidig med flere detaljer med stor vekt på service og tilbud – å glede gjestene kommer først. Denne innstillingen førte for øvrig til at samtlige fire foregående restauranter alle fikk en Michelin-stjerne. Ingen andre har gjort noe lignende i Norge i hvert fall.

– Vi bygger for dels å gi gjestene noe hyggelig, men også for å utvikle oss som bedrift, slår han fast.

Han skal drive restauranten sammen med Kine Jøndal og Daniel Jung som alle har jobbet sammen siden Fauna-tiden, som var Bjørns andre restaurant. - Det er fint å bytte litt miljø for både ansatte og gjester, mener han.

Nå er trioen tilbake på Solli. Et sted de trives veldig godt. Og som har vært gjennom en voldsom utvikling i deres fravær (Galt ble lagt ned i 2021) med blant annet Sommerro og Ambassaden.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her