Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
De Meric Champagne Brut Selection (45949) er en ren og frisk champagne med flott moden eplekarakter, med fin mousse, veldig god frukt, og fin fedme i finishen. Topp å skåle med for den store dagen, dessuten utmerket til koldtbordet, eller til forretter med kylling/lyst kjøtt.
Aase JacobsenFoto: Eva Brænd
Til champagne å være er den usedvanlig gunstig priset. Dessuten kommer den fra en liten produsent som gjør alt på "gamlemåten". Vinene gjæres delvis i store eikefat, og den berømte snuingen av flaskene før de skal omkorkes (rémuage), gjøres for hånd.
Lett å like
Dessuten bruker de Méric, i følge den svenske champagneeksperten Richard Juhlin, noen dråper cognac i sin liqueur d'expédition, altså den søte væsken som tilsettes vinen like før ny kork kommer på. Hvilket ikke forstyrrer dens aromaer, når det er så moderat som i dette tilfellet, men runder av champagnens normalt høye syre.
De Meric er ikke en knusktørr champagne, men siden den ikke har gjennomgått den malolaktiske gjæringen som omdanner den skarpe eplesyren til den rundere melkesyren, oppleves den likevel som svært frisk. Derfor er imidlertid ikke tørrere enn at den også er lett å like for novisene innen champagnens komplekse verden.
Dersom du holder til i sentrum av Oslo finner du pr. 15. mai kl. 07:47 denne champagnen lagerført i følgende utsalg:
• Majorstuen (61 fl.)
• Rosenkrantz' gate (32 fl.)
• Oslo S (8 fl.)
Billigere i Norge De Meric eies dels av Christian Besserat fra en berømt champagnefamilie og amerikaneren Dan Ginsburg som for øvrig har skrevet en innsiktsfull bok om champagne (The Art and Business of Champagne).
Men det som gjør denne champagnen så interessant, er at den er en spesialtapping for det norske markedet, og en yngre utgave av de Merics viktigste champagne Grande Réserve Sous Bois 1er Cru som selv i Frankrike koster godt over 200 kroner.
Det er ingen grunn til å klage over norske champagnepriser med andre ord.
Champagnekonkurrent Men du må altså på polet, og hvis den ikke er å fremskaffe innen polet stenger onsdag kl. 18.00, er den likevel verd å vente på til etter nasjonaldagen. Da er franske
Igé Crémant de Bourgogne (5783) et godt alternativ. Ingen champagne riktignok, men en veldig god musserende som konkurrerer med mang en champagne.
Dog ikke med vår utvalgte siden stilen er helt annerledes. Chardonnaydominansen gir den en frisk lime-, sitrus-, grønt eple- og mineralkarakter. Sammen med den delikate moussen og fine syren er resultatet en veldig elegant og harmonisk musserende som er perfekt til alt innen sjømat, og særlig skalldyr. Men som også vil fungere perfekt til å ønske velkommen med på 17. mai.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Foto: Roger Kolbu, Liz Mortensen
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste eller
søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP
Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)
Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)
Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.