Drikke
Billig toscansk rødvin

Billig toscansk rødvin

Denne vinen byr som vanlig på svært god valuta for pengene. Den finnes også i en svært prisgunstig magnumutgave.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Monte Antico 2009 (32904)er ikke bare et godt uttrykk for den populære toskanske syrefriske vinstilen, som er så velegnet til en lang rekke av rettene vi til stadighet «importerer» fra området.

Faller som fluer

Den har også det lille ekstra i form av sødme og bløthet som gjør at nordmenn faller som fluer. Hemmeligheten ligger i litt cabernet sauvignon og merlot i tillegg til sangiovese.

Og selvsagt den gunstige prisen. Første årgang i Norge var 1997 og den kostet 104 kroner.

Les om 1997-årgangen av denne vinen

På disse 14 årene har den altså stått tilnærmet dønn stille hvilket gjør at vinen fortsatt stiller sterkt til tittelen Italias beste rødvinskjøp, selv om konkurransen er mye tøffere i dag enn i 2000.

90 poeng gang på gang

Monte Antico har siden lanseringen på 1980-tallet vært en stor suksess også i USA. Bak vinen står nemlig den viktigste eksportøren av italiensk vin til USA, Empson & Co. Godt hjulpet av det faktum at den gang på gang oppnådde 90 poeng hos Wine Spectator.

Les mer om Monte Antico-suksessen

Noe som er sensasjonelt for en vin som ikke kommer fra et av Toscanas historiske slott, og heller ikke bærer Chianti- enn si Chianti Classico-stempelet.

Magnum eller boks

Den er derimot en blanding av druer fra hele Toscana. På samme måte som de fleste toscanske bestselgerne i boks. Derfor er prisen så lav. Det gjelder også for magnumutgaven som koster knapt to ganger flaskeprisen. Dertil finnes den i en boksversjon, Empson Monte Antico 2009 (2857), som faktisk er bedre nå enn da den ble lansert for et år siden. Men som alltid er flasken å foretrekke.

Mannen bak vinen er ikke først og fremst Neil Empson, men en av Italias mest kjente vinmakere, Franco Bernabei. Det er utvelgelsen av druematerialet som gjør denne vinen så vellykket. Vinmakingen som sådan er enkel, med ett års modning i primært stor brukte fat. Bernabei bruker franske, men ikke nye fat for de franske» druene.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her