Drikke
Bergens bartendere skaper bølger i bartoppen
Foto: (Julie H. Amundsen)

Bergens bartendere skaper bølger i bartoppen

Det er i Bergen det skjer mest akkurat nå, skal vi tro byens bartendere. Hva er hemmeligheten?
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2016 - 16:05

-Det er en helt annen energi og samhold i både Bergen og Stavanger, slår den fremste representanten for Oslos barscene fast. Chris Grøtvedt, barsjef på The Thief og primus motor bak Oslo Bar Show, er mektig imponert over draiven som særpreger spesielt barmiljøet i Bergen.

No Stress, Lysverket, Ujevnt, The Tasting Room, og ikke minst Vaskeriet leder an og serverer Bergens byløver skikkelige drinker. Samtidig som disse drinkene er av en slik kvalitet at de gjør seg bemerket i konkurranser.

Odd Fjeldsgaard Rasmussen. Foto: Julie H. Amundsen

Odd Fjeldsgaard Rasmussen, barsjef på Vaskeriet, vant Absolut Invite i fjor. I år gikk det ikke like bra.

–Men selv om ikke noen fra Vaskeriet er med, er vi veldig glad for at Bergen tok førsteplassen, Stavanger de to neste og at Oslo først kom på fjerde, gliser han. 

I september tok han revansj ved å vinne Beefeater MIXLDN og skal representere Norge i den globale finalen i London neste vinter. Også i denne norske finalen var det tre bartendere fra Bergen. 

Egen energidrikk

Odd mener den siste barbølgen i byen startet med at Therese Storebø vant World Class i 2012. Hun er for øvrig daglig leder på Vaskeriet og står innimellom bak baren på No Stress som har felles eier med Vaskeriet. Dessuten er hun Bergens mest kjente bartender – ikke minst kjent for sitt gode håndlag med flasker. Hun ble nemlig norgesmester i Flairing i 2010 (og er aktiv innen ekstremsport). Arvtaker for Tessa som Therese kalles til daglig, er nok Simon Theodor Selvik som tidligere jobbet på Vaskeriet, nå No Stress. Simon var forresten den som vant den nevnte Absolut-konkurransen.

-Det er rett og slett snakk om at det mange flinke folk samlet på ett sted til samme tid. Folk som er opptatt av råvarer og små detaljer, mener Odd. –Vi er dessuten en veldig sammensveiset gjeng som konkurrerer mot hverandre veldig ofte. Han sikter til No Stress Challenge som arrangeres på No Stress 4-5 ganger i året. Alle har forskjellige temaer, alt fra tiki til bloody mary. –At alle legger stor prestisje i disse konkurransene, har hjulpet oss mye til å nå høyt opp på nasjonalt nivå, påpeker Odd.

Gateway Negroni. Foto: Julie H. Amundsen

No Stress Challenge har også hatt en utgave for hjemmebartendere. –Det var veldig gøy og ikke minst veldig imponerende å se hvor høyt nivået er, sier Odd.

Når det er sagt, er ikke bergenspublikummet like avansert som i Oslo. Bergen er ikke bare en by for innbyggerne, men også for det store omlandet. Derfor må drinkene tilpasses og ikke være for «fremmede» når det kommer til ingredienser. – Men vi prøver av og til å lure inn overraskelser, og utfordre smaksløkene til dem som ikke helt vet hva de vil ha, mener Odd og legger til:

-Det er altfor mange som ber om vodka-Red Bull, hvilket er synd. Derfor kommer vi snart til å servere vår egen energidrikk, som smaker godt og dermed tar et oppgjør med hele greia.

Fra slush til amaro

Han kan i intervjuøyeblikket ikke avsløre ingrediensene i Vaskeriets svar på Red Bull, men lover at den skal smake godt og noe han og kollegene kan stå inne for. For andre gjester som henger igjen i tenårene, finnes det alltid to ulike slushdrinker. Men her er det ingen e-stoffer. Derimot fruktpuréer av god kvalitet. –Vår pasjonsfruktmargarita fra slushmaskinen smaker slik den skal smake, med god tequilakarakter og ikke for søt, lover Odd.

Rosemary's aunt. . Foto: Julie H. Amundsen

 

Gin tonic i slushform er kanskje den vanskeligste nøtten å knekke. –De som vil ha gin tonic vil ikke ha den som slush, og de som vil ha slush er ikke klar for en gin tonic, men vi skal løse det, ler Odd og forteller at gin tonic-bølge nummer to, altså den etter at Hendricks kom på markedet,  ikke har rullet helt inn over Bergen ennå. Men det kommer. På Vaskeriet er det derfor et godt utvalg av småskala-gin. –Både jeg og Tessa er helt gale etter gin, innrømmer Odd.

Vaskeriet er som navnet antyder et tidligere renseri, men beliggenheten i Vaskerelven har nok også hatt en innflytelse på navnet. Alle i Bergen vet hvor gaten er og dermed baren.

Baren er siden åpningen høsten 2014 blitt en av Bergens mest populære klubbsteder med lange køer i helgene. Det krever volum og det løses blant annet med cocktaps. Da jeg er innom, er det whisky sour med røykwhisky og en bramble i tappetårnene – altså ikke de mest kommersielle smakene, men et forsøk fra Vaskeriet på å lære opp selv klubbpublikummet til å ønske seg noe mer.

Men det er også god plass for håndverksdrinker. Vaskeriet er nemlig tredelt med et inngangsparti som fungerer som en lounge, deretter en ping pong-avdeling og helt innerst dansegulvet. –Det er rimelig utfordrende å drive et sted med så forskjellig appell, spesielt etter kl 23 i helgene, sier Odd som når det står på som verst har fire bartendere og 2-3 «barbacks» i sving.

Byens eget destilleri

Likefullt lages alt i baren fra grunnen av. Og preppingen gjøres på dagtid av et team ledet av Tessa som lager siruper og fruktsafter for både Vaskeriet og No Stress. –Det er en fantastisk styrke å ha Tessa der, som en kreativ diskusjonspartner, mener Odd.

Det har resultert i drinker som Cucumber sour - bestselgeren med gin, sitron, sukker og svart pepper. Samt Rosemarys Aunt med akevitt og rosmarinsirup, frisk rosmarin, sitron, appelsinlikør og en dråpe grønn chartreuse. Den møtes ofte med følgende kommentar fra gjesten «Hæ, skal du ha akevitt i drinken min».

So French, so clean. Foto: Julie H. Amundsen

Amaro de Bergen er en annen drink som publikum må strekke seg etter. -Denne har vi en våt drøm om at skal bli den nye bestselgeren. Ideen var egentlig å lage en negroni sour, men vi endte opp med en fusion av negroni og amaretto sour med Cynar og Gammel Dansk samt amaretto. Det høres kanskje ut som en sprø ide, men den fungerer veldig bra, lover Odd.

I menyen er den beskrevet som en drink for en regnfull dag, og dem er det jo noen av i løpet av et år.  Det som er sikkert er at den er langt mer velsmakende Bergensk Brystbalsam.

Han mener «bergensbølgen» kommer til å holde seg lenge og at flere barer med sterkt fokus på kvalitet kommer til å åpne. Så Oslo kommer ikke til å få mindre konkurranse i tiden framover. At Bergen nå får sitt eget destilleri, Oss Craft Distillery, med eks-bartender og bergenser Stig Bareksten som destillatør, er noe Odd Fjeldsgaard Rasmussen og byens øvrige bartendere ser fram til.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her