Drikke
Bergens bartendere skaper bølger i bartoppen
Foto: (Julie H. Amundsen)

Bergens bartendere skaper bølger i bartoppen

Det er i Bergen det skjer mest akkurat nå, skal vi tro byens bartendere. Hva er hemmeligheten?
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2016 - 16:05

-Det er en helt annen energi og samhold i både Bergen og Stavanger, slår den fremste representanten for Oslos barscene fast. Chris Grøtvedt, barsjef på The Thief og primus motor bak Oslo Bar Show, er mektig imponert over draiven som særpreger spesielt barmiljøet i Bergen.

No Stress, Lysverket, Ujevnt, The Tasting Room, og ikke minst Vaskeriet leder an og serverer Bergens byløver skikkelige drinker. Samtidig som disse drinkene er av en slik kvalitet at de gjør seg bemerket i konkurranser.

Odd Fjeldsgaard Rasmussen. Foto: Julie H. Amundsen

Odd Fjeldsgaard Rasmussen, barsjef på Vaskeriet, vant Absolut Invite i fjor. I år gikk det ikke like bra.

–Men selv om ikke noen fra Vaskeriet er med, er vi veldig glad for at Bergen tok førsteplassen, Stavanger de to neste og at Oslo først kom på fjerde, gliser han. 

I september tok han revansj ved å vinne Beefeater MIXLDN og skal representere Norge i den globale finalen i London neste vinter. Også i denne norske finalen var det tre bartendere fra Bergen. 

Egen energidrikk

Odd mener den siste barbølgen i byen startet med at Therese Storebø vant World Class i 2012. Hun er for øvrig daglig leder på Vaskeriet og står innimellom bak baren på No Stress som har felles eier med Vaskeriet. Dessuten er hun Bergens mest kjente bartender – ikke minst kjent for sitt gode håndlag med flasker. Hun ble nemlig norgesmester i Flairing i 2010 (og er aktiv innen ekstremsport). Arvtaker for Tessa som Therese kalles til daglig, er nok Simon Theodor Selvik som tidligere jobbet på Vaskeriet, nå No Stress. Simon var forresten den som vant den nevnte Absolut-konkurransen.

-Det er rett og slett snakk om at det mange flinke folk samlet på ett sted til samme tid. Folk som er opptatt av råvarer og små detaljer, mener Odd. –Vi er dessuten en veldig sammensveiset gjeng som konkurrerer mot hverandre veldig ofte. Han sikter til No Stress Challenge som arrangeres på No Stress 4-5 ganger i året. Alle har forskjellige temaer, alt fra tiki til bloody mary. –At alle legger stor prestisje i disse konkurransene, har hjulpet oss mye til å nå høyt opp på nasjonalt nivå, påpeker Odd.

Gateway Negroni. Foto: Julie H. Amundsen

No Stress Challenge har også hatt en utgave for hjemmebartendere. –Det var veldig gøy og ikke minst veldig imponerende å se hvor høyt nivået er, sier Odd.

Når det er sagt, er ikke bergenspublikummet like avansert som i Oslo. Bergen er ikke bare en by for innbyggerne, men også for det store omlandet. Derfor må drinkene tilpasses og ikke være for «fremmede» når det kommer til ingredienser. – Men vi prøver av og til å lure inn overraskelser, og utfordre smaksløkene til dem som ikke helt vet hva de vil ha, mener Odd og legger til:

-Det er altfor mange som ber om vodka-Red Bull, hvilket er synd. Derfor kommer vi snart til å servere vår egen energidrikk, som smaker godt og dermed tar et oppgjør med hele greia.

Fra slush til amaro

Han kan i intervjuøyeblikket ikke avsløre ingrediensene i Vaskeriets svar på Red Bull, men lover at den skal smake godt og noe han og kollegene kan stå inne for. For andre gjester som henger igjen i tenårene, finnes det alltid to ulike slushdrinker. Men her er det ingen e-stoffer. Derimot fruktpuréer av god kvalitet. –Vår pasjonsfruktmargarita fra slushmaskinen smaker slik den skal smake, med god tequilakarakter og ikke for søt, lover Odd.

Rosemary's aunt. . Foto: Julie H. Amundsen

 

Gin tonic i slushform er kanskje den vanskeligste nøtten å knekke. –De som vil ha gin tonic vil ikke ha den som slush, og de som vil ha slush er ikke klar for en gin tonic, men vi skal løse det, ler Odd og forteller at gin tonic-bølge nummer to, altså den etter at Hendricks kom på markedet,  ikke har rullet helt inn over Bergen ennå. Men det kommer. På Vaskeriet er det derfor et godt utvalg av småskala-gin. –Både jeg og Tessa er helt gale etter gin, innrømmer Odd.

Vaskeriet er som navnet antyder et tidligere renseri, men beliggenheten i Vaskerelven har nok også hatt en innflytelse på navnet. Alle i Bergen vet hvor gaten er og dermed baren.

Baren er siden åpningen høsten 2014 blitt en av Bergens mest populære klubbsteder med lange køer i helgene. Det krever volum og det løses blant annet med cocktaps. Da jeg er innom, er det whisky sour med røykwhisky og en bramble i tappetårnene – altså ikke de mest kommersielle smakene, men et forsøk fra Vaskeriet på å lære opp selv klubbpublikummet til å ønske seg noe mer.

Men det er også god plass for håndverksdrinker. Vaskeriet er nemlig tredelt med et inngangsparti som fungerer som en lounge, deretter en ping pong-avdeling og helt innerst dansegulvet. –Det er rimelig utfordrende å drive et sted med så forskjellig appell, spesielt etter kl 23 i helgene, sier Odd som når det står på som verst har fire bartendere og 2-3 «barbacks» i sving.

Byens eget destilleri

Likefullt lages alt i baren fra grunnen av. Og preppingen gjøres på dagtid av et team ledet av Tessa som lager siruper og fruktsafter for både Vaskeriet og No Stress. –Det er en fantastisk styrke å ha Tessa der, som en kreativ diskusjonspartner, mener Odd.

Det har resultert i drinker som Cucumber sour - bestselgeren med gin, sitron, sukker og svart pepper. Samt Rosemarys Aunt med akevitt og rosmarinsirup, frisk rosmarin, sitron, appelsinlikør og en dråpe grønn chartreuse. Den møtes ofte med følgende kommentar fra gjesten «Hæ, skal du ha akevitt i drinken min».

So French, so clean. Foto: Julie H. Amundsen

Amaro de Bergen er en annen drink som publikum må strekke seg etter. -Denne har vi en våt drøm om at skal bli den nye bestselgeren. Ideen var egentlig å lage en negroni sour, men vi endte opp med en fusion av negroni og amaretto sour med Cynar og Gammel Dansk samt amaretto. Det høres kanskje ut som en sprø ide, men den fungerer veldig bra, lover Odd.

I menyen er den beskrevet som en drink for en regnfull dag, og dem er det jo noen av i løpet av et år.  Det som er sikkert er at den er langt mer velsmakende Bergensk Brystbalsam.

Han mener «bergensbølgen» kommer til å holde seg lenge og at flere barer med sterkt fokus på kvalitet kommer til å åpne. Så Oslo kommer ikke til å få mindre konkurranse i tiden framover. At Bergen nå får sitt eget destilleri, Oss Craft Distillery, med eks-bartender og bergenser Stig Bareksten som destillatør, er noe Odd Fjeldsgaard Rasmussen og byens øvrige bartendere ser fram til.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her