Kongeøsterssoppen som Ellen Nyhus dyrker er økologisk. Men hva betyr det egentlig at noe er økologisk, organisk, usprøytet eller naturlig?
Krevende kunder vil gjerne vite mest mulig om maten de får servert. Alt fra hvordan dyrene har beitet til hvilket rase det er. Mange restaurantgjester spør også om maten er økologisk.
Men hva innebærer det?
Forskjellige ting Er det samme sak, eller snakker man om forskjellige ting? Og er det slik at det er mer riktig å bruke den ene betegnelsen fremfor den andre?
I Norge er betegnelsen økologisk landbruk lovbeskyttet. For å kunne bruke betegnelsen økologisk på produkter må produksjonen være kontrollert og godkjent i henhold til forskrift om økologisk produksjon og merking av landbruksprodukter og næringsmidler. Da har produktet rett til å bruke Ø-merket.
Ikke lovbeskyttet
- Betegnelsene usprøytet, biologisk eller organisk er ikke lovbeskyttet i Norge. Betegnelsen naturlig er svært upresis og bør heller ikke brukes. Derimot brukes ordene organisk og biologisk mye ved beskrivelse av prosesser og teknikker i økologisk landbruk, for eksempel organisk materiale og biologisk mangfold, forklarer Grete Lene Serikstad i Bioforsk.
Over tusen
- Det finnes over tusen matvarer som kan bruke Ø-merket, men da regner de 1 kilos poser og 5 kilos poser med poteter som to ulike produkter, for eksempel. Så rent formelt er det jo ikke over tusen produkter, sier Serikstad.
De minste flinkest - Det kan fort bli en begrepsforvirring rundt dette. For alle varer som ikke er merket - som det ikke står økologisk på - så vet vi ikke hva det der. Det er bare å holde seg til Ø-merket, for da har produsenten holdt seg til gitte regler, sier Serikstad.
Serikstad mener at småskalaprodusentene er "flinkest" i klassen når det gjelder økologisk landbruk.
- Grunntankene i økologisk landbruk er jo å bruke minst mulig ressurser. Så hvis du regner i prosenter, så tror jeg du finner flere økologiske produsenter blant småskalaprodusentene, sier Serikstad.