Guide

Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Foto: (zi3000)

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.
15 Juni 2021 - 07:20

Nypoteter er ikke bare mat, men tradisjon og kultur. Det handler om nærheten til jorda, om forventninger, om norske matskikker, om den første middagen ute i hagen. Deilige, velsmakende med assosiasjoner til lange, lyse sommerdager, inntar vi potetmåltider i ærbødighet til naturen. Vi minnes barndommen hvor vi fikk servert kokte nypoteter med en klatt smør og litt salt. En tilberedningsmetode mange fremdeles mener er den beste.

Nypotetens venner er mange, og ikke uten grunn. Den kan brukes på utallige måter - sammen med spekemat, rømme og flatbrød, eller kanskje sammen med ny kål og stekt flesk. Sprøstekt makrell med nypoteter og agurksalat smaker også herlig, eller hva med en nypotetsalat? Den kan også brukes som grilltilbehør eller rett og slett naturell. Nykokt nypotet med en klatt smør er en delikatesse. 

Stor interesse

De aller første nypotetene tas opp av jorda allerede til 17. mai, men det er ikke volum å snakke om. Derfor regnes startskuddet å være første halvdel av juni og i Reddal i Agder er nesten alltid først ute. Der jobber en gruppe produsenter sammen om å forsyne landet med denne aller første smaken av jordeple som det heter på de kanter. Nypotetene som er av tidligsortene juno og solist, selges i poser merket med Gartner. De aller minste går til restaurant eller selges som Gartner Små nypoteter.

Ferskvare

Resten av Sør-Norges nypotetavlinger kommer på rekke og rad utover denne måneden. Hassel er en annen tidligpotetsort som kjennetegnes av lyst skall og gult kjøtt. Den inneholder som annen tidligpotet lite tørrstoffer og smaker aller best når den har litt tyggemotstand, altså al dente. 

Nypoteter er ferskvare og skal helst spises med en gang. De er også meget næringsrike og egner seg derfor å spille en større rolle i et måltid enn som tilbehør. Før ble poteten regnet som vår viktigste kilde til C-vitaminet, men den inneholder også karbohydrater, jern, fiber og stivelse. Fettinnholdet i poteter er 0.1%.

På neste side finner du fristende oppskrifter hvor de nye ferske potetene spiller hovedrollen

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her