Olympen, eller Lompa som det heter på folkemunne, har en lang og rik historie. Historien til Oslo sitter i veggene, faktisk malt rett på veggen. Det er mye følelse i dette rommet, og det er før historien blir presentert av stedets innehaver, Nevzat Arikan.
Lompa har vært en del Oslo i over 100 år. På disse 100 årene har sentrum av Oslo sett fundamentale forandringer, men denne tidligere ølhall, ser ung ut til å være over 100 år. På veggene henger de mest spektakulære malerier av Oslo, motivene er områder i Oslo Øst, som strekker seg fra Bjørvika til Kampen.
Denne byhistorien har satt sine spor, og et Norge før røykeloven hadde resultert i et uhyre slitent lokale, med tung røyklukt og mye skitt. Når Lompa ble kjøpt av Arikan og hans partnere i 2006, satte de i gang et prosjekt som skulle revitalisere det som en gang var Oslos storstue.
De har opplevd en organisk vekst, som har gitt ledelsen og ansatte en unik ekspertise og følelse om hva Oslo-folket ønsker. En gjennomgangstone blant disse sju stedene, er folkelighet, noe som kommer frem som en veldig viktig kjerneverdi for Nevzat.
En titt rundt i rommet avslører et utsnitt av Oslo og alt det byen har å by på. I dørene er det vakter med mye erfaring som er ment å beskytte gjestene, samt sørge for kundepleie allerede før de kommer inn døra. Lompa ønsker å vise østkanten fra sin beste side, og en gjennomgående profesjonalisme har gjort dette mulig.
Østkant-safari, kaller de det på Lompa, når gjester kommer i taxi fra vestkanten, og med store øyne blir møtt med den ekte østkanten. De ser vanlige folk, unge og gamle, alle tilbringe tid sammen i den inkluderende atomsfæren som var og fortsatt er Lompa.
Maten er husmannskost, laget av gourmetkokker. De har lang erfaring og høy kompetanse, men serverer ujålete mat. Enten det er kjøttboller eller koteletter, kan du forvente å oppleve matglede. Rettene omfatter blant annet viltskav, torsk, pølse, biff og spektakulært nok helstekt pattegris. Dette er sann husmannskost, og ikke bare skandinavisk, men altså også med innflytelse fra sørligere breddegrader.
Lompa strekker seg over tre etasjer. Hver etasje lever sitt eget liv, og hver etasje er vellykket på sin egen måte. Første etasje er det de fleste forbinder med Lompa, en ølhall hvor det er bokstavelig talt er høyt under taket, med en kombinasjon av husmannskost og ølservering.
Lompa nyter fulle hus hver eneste dag gjennom hele uka. Gjennomsnittsalderen er høy, og stemningen er positiv. I andre etasje er stemningen en annen, for her lever nattklubben Pigalle sitt eget liv. Det er en intim klubb med en overhengende følelse av 60-tallet.
I tredje og øverste etasje møter vi et enkelt rom som leies ut til selskaper. Det er i motsetning til Lompa og Pigalle nesten strippet for interiør og dekor. Her er fokus satt på de som fyller lokalet, slik at interiøret ikke distraherer. En stor uteservering er under bygging, og åpner så snart været tillater det.
Har eierne av Lompa lyktes? Har de klart å skape en synergi mellom god forretningssans og folkesjela?
Svaret er et entydig "ja". De har et utested med leverett i 100 år til. De serverer et produkt folket vil ha til den prisen de ønsker å betale. - Et måltid og en pils skal aldri koste mer enn 200 kroner hos oss, sier Nevzat Arikan til slutt.
Olympens biff tartar
Fremgangsmåte
Legg rugbrødet på tallerkenen, ha på 100 g tartarkjøtt per porsjon.
Legg eggeplommen i midten, og ha rødbeter, rødløk, lodderogn og kapers i en ring rundt.
Strø over reven pepperrot, salt og pepper.
Tips: Dersom du ikke får skrapet oksekjøtt kan du bruke en god karbonadedeig til tartaren.
Les mer om Olympen i denne artikkelen
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 174.70 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
Salat med norsk spekemat og Västerbottenost
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Stekt smørflyndre med reker og egg
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
82 POENG