787,5 millioner i året

Nei, det er ikke en post på statsbudsjettet, men derimot antall egg som brukes i Norge hvert år.
Redaksjonen
13 Oktober 2006 - 01:10

For mange av oss er ikke søndagsfrokosten det samme uten egget, enten kokt, stekt, posjert eller som omelett eller eggerøre. I dag feires nettopp egget i hele 55 land over hele verden.

Hver og en av oss setter til livs hele 175 egg i løpet av et år, som er en økning på 15 egg i forhold til for fem år siden.

Endrede brukervaner
Det er en klar økning i bruk av egg som pålegg, mens bakingen som var en stopr del av husholdet tidligere, nå er blitt erstattet til en stor grad av ferdige produkter eller halvfabrikata.

Det er sikkert noen som er bekymret for den store økningen i konsumet og hva det har å si for kolesterol, men egget ble friskmeldt for en tid tilbake. Et daglig konsum på ett til to egg har ingen negativ innvirkning på kolesterolnivået.

Verdens eggdag med verdens beste egg?
Den andre fredagen i oktober hvert år er Verdens eggdag og det markeres på forskjellig måte i 55 land over hele verden. I Oslo blir Egertorget betegnende nok omdøpt til Eggertorget og travle mennesker på vei til jobb blir servert en eggefrokost.

Vi er veldig heldige her i Norge, for vi har en fantastisk kvalitet på eggene våre. For noen år siden ble holdbarhetsgrensen på egg redusert fra 45 til 28 dager på grunn av EU-direktiver, som har ført til at de eggene du finner i butikkhyllene er av prima kvalitet. Det er derimot ingen fare å spise egg som har gått over datostemplingen.

Mens det i andre land har vært problemer med Salmonella i egg, er vi forskånet fra det her hjemme og vi kan meske oss med delikatessen i så vel behandlet som rå form. Bløtkokte eller posjerte egg er utrolig godt, for ikke å snakke om den rå eggeplommen som er obligatorisk på Biff tartar.

Delikate oppskrifter
Selvfølgelig har vi i Apéritif en hel rekke med flotte oppskrifter med egg som du finner ved å søke i vår innholdsrike kokebok.
 
Her kan du blant annet finne oppskrift på Eggs Benedict - en myteomspunnet men akk så deilig rett, eller de lekreste paier og flotte omeletter.

Les hele saken på denne siden (klikk).

Prisvinner med egen omelettkokk
I forbindelse med Verdens eggdag, ble Mikael Forselius, kjøkkensjef ved Rica Nidelven Hotell i Trondheim, tidligere denne uken tildelt prisen "Gla egget" av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Forselius som har sine røtter i en svensk familiegård med nettopp høns, har at som mål å ha landets beste hotellfrokost, og det innebærer et fokus på nettopp egg i tillegg til lokale pålegg, gode råvarer og et stort utvalg av drikke.

En egen omelettkokk står hver dag og lager mellom 50 og 60 omeletter til de frokostsultne gjestene, alt etter deres ønske. Hotellet har også blitt berømmet for perfekte kokte egg og en bløt og delikat eggerøre. Hemmeligheten bak de perfekt eggene ligger i at de koker få egg av gangen slik at gjestene hele tiden kan få helt friske egg, og kokeprosessen kan overvåkes langt bedre.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her