Yohan Lardy holder til i Beaujolais-cruen Fleurie, men som alle andre produsenter har han parseller flere steder, blant annet i cru-ene Chenas og Moulin-a-Vent. Til vinen Yohan Lardy Gamay Poppy 2018 bruker han druer fra parseller han eier i Beaujolais-Villages og fra yngre plantemateriale i Moulin-a-Vent. Han merker den med Vin de France som så mange av hans andre kolleger som tilhører den nye bølgen av yngre og driftige Beaujolais-produsenter.
Her kan du lese om de 10 Beaujolais-cruene
Derfor bruker han navnet på druen, gamay, i stedet for Beaujolais. Den kunne like gjerne hete Gay som betyr glad/lykkelig på fransk, for dette er en lykkespreder av dimensjoner. Poppy har den fått fordi det vokser valmuer i vinmarkene, noe som er med å gi den er ekstra sommerlig utseende.
Den leskende frukten gjør den til en klar sommerfavoritt, og alkoholen er moderat som med det meste fra Beaujolais.
Superfersk, men litt mer ferdig enn 2018-nouveauene som kom sist november. Den trenger derfor fortsatt tid og i hvert fall mye luft siden den er litt reduktiv/lukket. Bruk karaffel eller romslige glass da fortrenges den lett rustikke karakteren til fordel for mer fersk mørk frukt.
Druematerialet kommer fra 60 år gamle vinplanter som vokser i avleiringsjord med kalk og leire. Den er gjæret med alle drueklasene for ekstra struktur og den er gjæret med druenes egne gjærsopper. Modningen finner sted i sement og den er verken klaret eller filtrert samtidig som svovlingen før flasketapping er minimal. Det eneste haken ved denne vinen er at Yohan ikke lager mer enn noen tusen flasker i året fra den knappe halve hektaren han har til denne vinen.
Også fra 2018, og i en mer «forfinet» utgave, er Yohan Lardy Fleurie Le Vivier 2018 som kommer fra vinmarker på eiendommen. Også den kommer fra gamle planter, mellom 40 og 70 år, og i mikropartier, parsellen er bare 0,4 hektar, men her er jordsmonnet rosa granitt som kjennetegner virkelig stor og lagringsdyktig beaujolais.
Den gjennomgår samme vinifikasjon som Poppy, bare lengre uttrekkstid og så får den et kortere opphold i brukt eik samt at den filtreres lett før tapping.
Det har gitt en vin med god og kjøttfull moden mørkere frukt og en struktur som borger for lagring i minst 8 år. Mye for pengene med andre ord.
Hans to andre viner er minst like gode kjøp. De kommer fra Moulin-a-Vent-parsellen hans på til sammen 7 hektar. Han lager to separate viner herfra, Yohan Lardy Moulin-a-Vent Les Michelons 2016 og Yohan Lardy Moulin-a-Vent Les Michelons Vieilles Vignes 1903 2016.
Den siste er en helt spesiell vin all den tid parsellen på 0,7 hektar ble plantet i 1903. Det har sammen med de gode vekstforholdene i 2016 gitt en vin med strålende konsentrasjon. Gamay blir ikke så veldig mye bedre enn dette. Når vi vet at denne bare lages i et antall på ca 3000 flasker, er prisen ekstra gunstig.
Det er også den andre Moulin-a-Vent-en selv om den ikke har like stor konsentrasjon. Men den er et veldig godt uttrykk for Moulin-a-Vents karakteristiske sterke jordsmonn bestående av rød og rosa granitt og kvarts over manganholdig grunn. Det har gitt en uttalt mineralsk karakter samt en lekker pinotaktig frukt – en vin som med fordel kan legges i kjelleren og tåler minst 8 år.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....