Lanessan 1999 er så god som denne Haut-Médoc-vinen kan bli. Og det sier en del, for denne klassikeren har vist sitt potensial gang på gang. Den har veldig god konsentrasjon, stor munnfølelse og veldig god bløthet, men samtidig nok tanniner til at den gir løfter om et godt liv i kjelleren i enda flere år. Samtidig som den tar mange utfordringer i matveien. Jeg skal nyte den til pinnekjøttet på julaften, den foreløpige testen ga gode resultater. Har du ribbe med rødkål eller vilt på menyen i julen, vil den gjøre en super jobb også her.
Trenger tid
Denne bordeauxen viser seg best etter noen år. Da jeg smakte 2011 for snart et år siden første gang, var jeg ikke så begeistret. Men det skyldes nok at den i en så klassisk årgang som 2011, trenger ekstra tid. For Lanessan er en vin som vinner på å ligge, og spesielt i de ikke fullt så modne årgangene. Smakt igjen nå i desember er den bittelitt åpnere og rundere, men fortsatt veldig ung og fersk - så her gjelder det altså å smøre seg med tålmodighet.
1999 på sin side er en sjarmørårgang av de store. Og nesten mirakuløst at denne vinen kan tilbys til en så lav pris og i såpass store mengder. 3000 flasker kom til landet for en uke siden, og mer er tilgjengelig. Slottet lager ca 220.000 flasker i en normalårgang av førstevinen og 90.000 av andrevinen Les Calèches de Lanessan. Og har åpenbart en hyggelig vane med å legge en del flasker til side.
På spesialpolet er både 1979 og 1989 å få tak i. Selvsagt ikke til denne samme lave prisen, men de er begge gode bevis på hvor utrolig lagringsdyktig selv et «petit chateaux» kan være.
Fortsatt familieeid
Beliggenheten til Lanessan er imidlertid blant de bedre. De har 80 hektar mellom St-Julien-slottene Gruaud-Larose og Beychevelle, hvorav 45 tilhører Lanessan og resten Lachesnaye. Men dette er altså klassifisert som den langt mindre prestisjefylte Haut-Médoc. Jordsmonnet er imidertid i stor grad det samme som i St-Julien med et dypt gruslag. Det er forklaringen på den fantastisk gode vinvalutaen Lanessan byr på. Du får rett og slett en smak av det beste til en veldig overkommelig pris.
Skal blåse nytt liv
Lanessan er fortsatt et familieeid vinslott – fram til 2009 var det styrt av åttende generasjon, Hubert Bouteiller. I dag er det spanskfødte Paz Espejo som riktignok ikke er en del av familien, men er sjef for til sammen 80 hektar tilhørende Lanessan og Sainte-Gemme.
Målet er å blåse nytt liv inn i bedriften og fortsette satsingen på kvalitet som Hubert satte i gang gjennom sine 30 år i sjefsstolen.
Her er alle Lanessan-årgangene som er tilgjengelig for bestilling
Og her er årgangene som er i spesialpolutsalgene
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev