Ukens vin
Så mye vellagret bordeauxvin for pengene er det sjelden å få

Så mye vellagret bordeauxvin for pengene er det sjelden å få

Denne vinen må du ha i kjelleren. Den er usedvanlig godt priset, smaker fortreffelig nå og holder i mange år til.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2015 - 20:10

Lanessan 1999 er så god som denne Haut-Médoc-vinen kan bli. Og det sier en del, for denne klassikeren har vist sitt potensial gang på gang. Den har veldig god konsentrasjon, stor munnfølelse og veldig god bløthet, men samtidig nok tanniner til at den gir løfter om et godt liv i kjelleren i enda flere år. Samtidig som den tar mange utfordringer i matveien. Jeg skal nyte den til pinnekjøttet på julaften, den foreløpige testen ga gode resultater. Har du ribbe med rødkål eller vilt på menyen i julen, vil den gjøre en super jobb også her.

Trenger tid

Denne bordeauxen viser seg best etter noen år. Da jeg smakte 2011 for snart et år siden første gang, var jeg ikke så begeistret. Men det skyldes nok at den i en så klassisk årgang som 2011, trenger ekstra tid. For Lanessan er en vin som vinner på å ligge, og spesielt i de ikke fullt så modne årgangene. Smakt igjen nå i desember er den bittelitt åpnere og rundere, men fortsatt veldig ung og fersk - så her gjelder det altså å smøre seg med tålmodighet.

1999 på sin side er en sjarmørårgang av de store. Og nesten mirakuløst at denne vinen kan tilbys til en så lav pris og i såpass store mengder. 3000 flasker kom til landet for en uke siden, og mer er tilgjengelig. Slottet lager ca 220.000 flasker i en normalårgang av førstevinen og 90.000 av andrevinen Les Calèches de Lanessan. Og har åpenbart en hyggelig vane med å legge en del flasker til side.

På spesialpolet er både 1979 og 1989 å få tak i. Selvsagt ikke til denne samme lave prisen, men de er begge gode bevis på hvor utrolig lagringsdyktig selv et «petit chateaux» kan være.

Fortsatt familieeid

Beliggenheten til Lanessan er imidlertid blant de bedre. De har 80 hektar mellom St-Julien-slottene Gruaud-Larose og Beychevelle, hvorav 45 tilhører Lanessan og resten Lachesnaye. Men dette er altså klassifisert som den langt mindre prestisjefylte Haut-Médoc. Jordsmonnet er imidertid i stor grad det samme som i St-Julien med et dypt gruslag. Det er forklaringen på den fantastisk gode vinvalutaen Lanessan byr på. Du får rett og slett en smak av det beste til en veldig overkommelig pris.

Skal blåse nytt liv

Lanessan er fortsatt et familieeid vinslott – fram til 2009 var det styrt av åttende generasjon, Hubert Bouteiller. I dag er det spanskfødte Paz Espejo som riktignok ikke er en del av familien, men er sjef for til sammen 80 hektar tilhørende Lanessan og Sainte-Gemme.

Paz Espejo er i god gang med å skape ny vitalitet i dette tradisjonsrike slottet.

 Målet er å blåse nytt liv inn i bedriften og fortsette satsingen på kvalitet som Hubert satte i gang gjennom sine 30 år i sjefsstolen.

Her er alle Lanessan-årgangene som er tilgjengelig for bestilling

Og her er årgangene som er i spesialpolutsalgene

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

  • Produsent:
    Ch. Lanessan
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    310.00 kr
    Varenummer:
    3048901
    86 POENG
    Ch. Lanessan
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her