10 gode vanntips

Det er ikke uvesentlig for smaken og opplevelsen hvordan du oppbevarer og serverer vann. Riktig temperatur og riktig glass er viktig. Få også tips om vann til vin og kaffe.
Redaksjonen
22 Februar 2006 - 09:40

1. Oppbevar flaskevann i kjøleskap
Serveringstemperaturen for vann bør ligge mellom 6 og 8 grader. Oppbevar derfor vannet i kjøleskap. Ta vannet ut av kjøleskapet og skjenk direkte i glasset. Det at vannet flyttes fra flasken til glasset gjør at temperaturen stiger tilstrekkelig til at det er behagelig å drikke.

2. Skjenk vann til vin
Tørst bør ikke slukkes med alkoholholdig drikke. Flaskevann slukker tørsten samtidig som kroppens væskebalanse opprettholdes. Vann forstyrrer heller ikke smaksavstemningen mellom mat og vin.

3. Kompenser væsketap ved kaffedrikking
Kaffe er væskedrivende og gir et minus i væskebalansen. Et glass flaskevann til kaffen fremhever kaffens smak og gir samtidig et verdifullt væsketilskudd.

4. Server vann til koldtbord, sild og sushi
Tradisjonelt har retter på koldtbord vært dominert av mye bruk av eddik som konserveringsmiddel, for eksempel i silderetter. Slike retter egner seg dårlig sammen med vin, og rikelig med vann eller flaskevann bør derfor settes frem. Det samme gjelder for retter med mye soya, som for eksempel sushi. Vin og soya kan gi en ubehagelig smaksopplevelse.

5. Tilby gjester et alkoholfritt alternativ
Godt vertskap er det viktigste for et vellykket selskap. Flaskevann tilsatt kullsyre ser vakkert ut og passer til alle matretter. Dessuten er flaskevann et godt alkoholfritt alternativ. Flaskevann oppfattes gjerne mer gjestfritt enn springvann.
 
6. Unngå isbiter i kullsyreholdig vann
Isbiter er ofte laget av springvann og kan påvirke flaskevannets smak. Vannet bør heller ikke ha for lav temperatur fordi munnen kjøles for mye ned og smaksevnen reduseres.

7. Unngå smakstilsetninger i flaskevann til vin
Smakstilsetninger i flaskevann er ofte tilsatt sitrussyrer og sitrussmak. Disse syrene er skarpere enn vinsyre og ødelegger vinens balanse og dermed vinens smak. Unngå derfor slike varianter til vin. Til hverdags kan man selv smaksette vannet med for eksempel sitron, lime, melon, agurk, jordbær eller en kvist mynte.

8. Behandle flaskevann som ferskvare
Både boblenes størrelse og mengde er avgjørende for vår oppfatning av vannets smak. Boblenes karakter avgjør hva vi synes om vannets konsistens. Konsistens er knyttet til følelser - om vi oppfatter vannet som passelig frisk og fyldig. Når en flaske med kullsyreholdig vann har vært åpen en stund,, forsvinner kullsyren og smaksopplevelsen blir dårligere. Vann skal derfor behandles som ferskvare; ha skrukorken på!

9. Server vann i store glass
Vann er en tørsteslukker. Små glass egner seg dårlig fordi de ikke rommer nok. Det kan være ubehagelig for dine gjester stadig å be om påfyll. Glasset skal plasseres lengst til høyre i oppdekningen.

10. Server flaskevann direkte fra flasken
Optimal smaksopplevelse oppnår man ved at kullsyreholdig flaskevann serveres direkte fra flasken. Dersom flaskevannet skjenkes over i en karaffel, vil en del av kullsyren forvinne og smaksopplevelsen reduseres. Altså; unngå å skjenke flaskevann tilsatt kullsyre over i en karaffel med mindre situasjonen krever noe annet.

Av Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her