- Kveite: Sett stekeovnen på 180 grader.
- Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. Skjær et kryss ned til ryggbeinet på hver side av kveiten.
- Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Skjær sitron og hvitløk i skiver og legg i snittene på kveiten.
- Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
- Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.
- Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.
- Smørsaus: Kutt fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
- Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
- Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
- Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve. Hell i fløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.
- Mandelpotetpuré: Sett stekeovnen på 150 grader. Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje. Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter. Dryss maldonsalt og hakket timian over mandelflakene.
- Skrell og kok mandelpotet møre. Ha smør og fløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper.
- Servering: Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.
Tips: Om du ikke vil ha potetpure til, kan du velge kokt ris.
Se alle våre andre oppskrifter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig