Sjokolade-espresso-variasjon
Foto: Eva Brænd

Sjokolade-espresso-variasjon

Ingredienser
Brownies:
250 g sjokolade
125 g smør
125 g nøytral olje
125 g mel
375 g sukker
7 egg
Espresso- og mascarponekrem:
120 g mascarpone
60 g innkokt espresso
135 g sukker
45 g eggehviter
235 g fløte krem
3 pl gelatin
Sjokolade- og espressomousse:
350 g Manjari, 64%
110 g  usaltet smør
120 g  espresso
2 eggeplommer
25 g sukker
470 g krem
20 g espressobønner
Sjokolade- og espressocustard:
240 g melk
240 g fløte
60 g sukker
20 g espressobønner, knust
175 g bitter sjokolade 70 %
5 eggeplommer
Sabayonsaus med brandy:
½ vaniljestang
3 eggeplommer
60 g sukker
20 g brandy
115 g fløte
115 g crème fraîche
Pralin- og geitostis:
5 dl melk
1 dl fløte
120 g eggeplomme
25 g sukker
8 g stabilisator
50 g 56 % sjokolade
175 g G-35
100 g pralinpasta
Honningtuile m/kakao:
85 g usaltet smør
45 g honning
112 g mel
112 g melis
10 g kakao
45 g eggehviter

Fremgangsmåte

Brownies:
Hvis du ønsker glutenfrikake, kuttes melet ut. Sjokolade og smør smeltes og avkjøles litt. Pisk eggedosis av sukker og eggene, og bland med sjokoladen. Sikt i mel til slutt. 160 grader i ca. 40-45 min.
Espresso- og mascarponekrem:
Bland sammen espresso, mascarpone og ¼ del av sukkeret. Pisk marengs av eggehvitene og resten av sukkeret. Foldes inn i mascarponeblandingen. Smelt oppbløtt gelatin og bland den med mascarponekremen, tilslutt blandes fløtekremen inn. Fylles i former og fryses.
Sjokolade- og espressomousse:
Smelt Sjokolade og smør i vannbad, bland i espresso. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Vend eggeplommene i sjokoladen, vend tilslutt inn lettpisket krem. Fryses.
Sjokolade- og espressocustard:
Kok op melk, fløte, sukker og espressobønner. La stå i 20 minutter og trekke. Tilsett finhakket sjokolade, og avkjøl i isbad. Tilsett eggeplommene og sil blandingen. Fylles i shotglass og bakes i vannbad ved 150 grader i ca 30 min. Avkjøles.
Sabayonsaus med brandy:
Bland eggeplommer, sukker, vanilje og 2/3 av brandyen. Piskes luftig i vannbad. Pisk fløte og crème fraîche til løs krem. Vendes inn. Siles og avkjøles 2 timer før bruk.
Pralin- og geitostis:
Varm opp melk, sukker/stabilisator til 50 grader. Blandes med smeltet sjokolade, pralinpasta og G35. Varmes til 85/87 grader. Kjøres med stavmikser, siles og avkjøles raskt. Hviles i min. 4 timer før den kjøres i ismaskin.
Honningtuile m/kakao:
Bland smør og honning. Tilsett de andre ingrediensene på lav hastighet. Kjøres på høy hastighet i 5min. Avkjøles i 2 timer før bruk. Stekes ved 170 grader til de er lyse brune, ca.15 min.

Sendt inn av Espen Vesterdal Larsen,Gastronomisk Institutt, Oslo

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller
+
Godbiter i pollisten

Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller

To topp rieslinger fra et av Alsaces fyrtårn kommer til å løfte jule- og nyttårsmiddagene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol
+
Ukens vin

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol

Om du trodde chablis var forbeholdt høysommer og rekekos, er denne altså noe ganske annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne
Dagens rett

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne

En nydelig rett av kylling og eksotiske krydder sprer matglede i desembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her