Oksehaler:
Brun oksehalene i smør i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.
Krydre med salt og pepper og ha i rotgrønnsaker, løk og laubærblad. Ha over eddik, øl og vann til det dekker halene. Kok på svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp på overflaten.
Når kjøttet er mørt, renskes det fra beinene.
Kok sammen kraften noe og bruk som base i blåbærsausen.
Blåbærsaus:
Surr sammen løk og sukker i smør. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.
Tilsett oksehalekraft og blåbær og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smør rett før servering.
Rotmos:
Skrell og kutt opp poteter og rotgrønnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mørt.
Sil fra vannet og mos sammen med melk og smøt. Ha i løk og smak til med salt og pepper.
Vend oksehalekjøt i sausen og varm opp. Anrett med moste røtter på tallerkener og server.
Server med bakte rotgrønnsaker, stekte kantareller og pynt med små friske skvallerkålblader.
Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus Sjøberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009. Les mer om boken på denne siden
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig