Kyllinglår med jordskokk og mais
Aperitif

Kyllinglår med jordskokk og mais

Her kan du også bruke hele kyllingen for å få mat til flere

Fremgangsmåte

Tiden er inkludert kraftkoking. Har du allerede gjort dette er tiden mer enn halvert.
For å få den beste kyllingdelen, bruker du hel kylling. 
Du har nå en hel kylling foran deg. For å partere denne best mulig begynner du med brystene. Skjær fra brystbenet og utover og sett dem deretter i kjøleskapet eller frys ned. Disse blir middag en annen dag.

Brystet kan bli til en utenomjordisk ramensuppe, her er oppskrift

Bryt lårene av ved å vri til du kjenner at knokkelen hopper ut av setet. Da er lårene fristilt og du kan skjære dem av.

Ha så hele kyllingen i en kasserolle som dekker kyllingen i høyde. Sammen med oppkuttet gulrot, løk og pepper fyller du kasserollen med vann og lar det koke opp for deretter å skru ned varmen og la det putre i ca. 45 minutter.

Etter 45 minutter tar du frem en sil og siler kraften ut i en skål. Legg resten av elementene i en annen skål, og kraften du nå har fått burde være ca. en isboks i mengde.
Ta 2 dl av kraften for saus og resten kan gå i fryseren i terningposer eller i boks.

Kjøttet på fuglen som har blitt kokt er utmerket kjøtt for gryteretter, salater eller annen snacks, så dette kan du prelle av med gaffel og sette i kjøleskap. 

Kyllingkjøttet kan bli til en frikassè, her er framgangsmåten

Nå over til selve hovedformålet - kyllinglårretten
Sett ovnen på 180 grader. Legg kyllinglår i en form og ha salt og pepper over. Sett en temperaturmåler i låret. Jordskokkchips er prikken over i-en og du kan skjære jordskokken i tynne skiver, ca. 4mm tykkelse og ha i ovnen sammen med låret. Hell litt smakssvak olje (solsikkeolje for eks) over jordskokkskivene sammen med salt.

Inn i ovnen med seg og få kyllingen opp i 65 celsius. Ut av ovn og hvil. Dette tar et sted mellom 45-60 minutter alt etter størrelsen til kyllingen.

Jordskokkpuré
Kok opp jordskokk i lettsaltet vann samtidig som du koker opp fløte, ca. 1 dl. Jordskokken skal koke til den er myk. Sil av vann og bland inn fløte med stavmikser til det er en glatt krem. Ha på 1 spiseskje smør og salt og pepper.

Stekt mais
Skjær av maiskorn fra kolbe. Er du heldig er det en norsk variant. Ha smør i stekepanne og stek maisen til den har fått gyllenbrune flekker

Saus
2 dl kraft kokes ned til en tredjedel (eller mer, det blir mer intenst). Mot slutten har du i 1 teskje Dijonsennep samt 2 teskje soya for smak.
NB! Du trenger ikke ha i salt da både kraft og soya inneholder mye av dette, men smak til.

Nå skal alt være klart. Dander på tallerken etter alle kunstens regler, og voilá.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller
+
Godbiter i pollisten

Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller

To topp rieslinger fra et av Alsaces fyrtårn kommer til å løfte jule- og nyttårsmiddagene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol
+
Ukens vin

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol

Om du trodde chablis var forbeholdt høysommer og rekekos, er denne altså noe ganske annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne
Dagens rett

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne

En nydelig rett av kylling og eksotiske krydder sprer matglede i desembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her