Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace
Aperitif

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Kveite er manges favorittfisk. Når du baker den hel i ovnen og lager din egen skalldyrsaus blir det ren nytelse.

Fremgangsmåte

  1. Rens, skrap og vask kveiten godt, klipp av finner, kutt bort hode og hale.
  2. Snitt forsiktig i skinnet, først en gang på langs og tre ganger på tvers, dette for å gjøre det enklere å porsjonere etter steking. Gjøres på begge sider.
  3. Smøret smøres på begge sider av kveiten og krydres med krydderblandingen. Legges i en ildfast form.
  4. Forvarm ovn til 250 grader. Kveiten settes inn i varm ovn og steker der til den er ferdig , ca 20 minutter. Ta ut og la hvile. 
  5. Skalldyrglace:
    Skall fra reker, hummer eller sjøkreps knuses. Grønnsaker renses og finkuttes.Varm olje i en vid kjele og tilsett skall og grønnsaker, fres til gyllen bruning.
  6. Hell på cognac og sett fyr, la brenne ut før tomatpuré og timian tilsettes, fres i 2 minutter.
  7. Tilsett kraft, kok opp, skum godt av alt som legger seg på toppen, kok forsiktig i 30 minutter. Sil og kok inn til ca. 2 dl. gjenstår. Pisk inn usaltet smør rett før servering
  8. Kremet blomkål:
    Blomkål renses, vaskes og deles i små buketter. Avskjær kokes i lettsaltet vann i 40 minutter, sil og ta vare på kraften.
  9. Tips:
    Har du andre grønnsaker som kan være med i kraften, som en løk eller gulrot, blir den enda bedre.
  10. Blomkålbuketter kokes møre i melk og kraften fra avskjæret. Sil og kok inn kraften til 1/4 liter gjenstår. Smelt smør og tilsett hvetemel, la frese på svak varme i 2 minutter uten at det tar farge, spe med blomkålkraft til glatt fin saus og tilsett fløten. Smak til med salt og pepper, siles.
  11. Servering:
    Skalldyrsausen varmes og smør piskes inn.
  12. Blomkålsausen varmes rett før servering, tilsett den kokte blomkålen og anrett blomkålstuingen i midten av en stor middagstallerken.
  13. Fisken tas ut av ovnen, fileten løftes forsiktig av bena, legges fint oppå blomkålen og med skalldyrsaus rundt.
  14. Pyntes med kryddergrønt, gjerne frisk estragon.

Mange flere oppskrifter med kveite finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her