- Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
- Sett inn et steketermometer i fileten og legg den i en ildfast form og stek den ved 180 grader i ca. 50 minutter (steketermometeret skal vise 65 grader).
- La fileten hvile i minst 15 minutter før den skjæres i skiver og serveres med grønnsakene, kokte poteter og sausen.
- Ovnsbakte rotgrønnsaker:
- Skrell grønnsakene og del dem i 3 cm store biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt.
- Stek grønnsakene på 180 grader 30 minutter, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.
- Rødløkmarmelade:
- Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer.
- Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden.
- Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.
- Eplesaus:
- Pisk ut sausepulveret med fløte og eplejuice. Kok opp under omrøring.
- Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.
- Grønnsaker:
- Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann.
- Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.
- Rødkål med balsamico og tranebær:
- Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint.
- Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter.
- Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn.
- Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.
Tips: Stek gjerne kalkunen i en stekepose, og ha gjerne litt rosmarin, timian eller annet krydder sammen med smøret i stekeposen.