Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu
Foto: Matprat.no

Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu

Denne oppskriften med indrefilet og full pakke er som skapt for et festmåltid.

Fremgangsmåte

  1. Indrefileten: Den ytre hinnen på indrefileten skjæres av med en spiss kniv. Sort
    pepper brennes i tørr og varm stekepanne 2-3 minutter, avkjøles og grovknuses.
  2. Krydre fileten med pepperet, salt og salvie.
  3. Stek fileten i varm panne på alle sider, stikk så inn et steketermometer.
  4. Stekes i ovn på rist ved 160 °C i ca. 30 minutter til steketermometeret viser 55 °C for rød filet og 60 °C for medium stekt filet.
  5. La så fileten hvile 15-20 minutter så kjøttsaften får satt seg.
  6. Oksehale- og jordskokkragu: Brun oksehalene i en jerngryte, tilsett vann til det dekker halene, ha i salt, pepper, laurbærblad og kok opp. La halene småkoke i gryten med lokk på i ca. 1 time.
  7. Grønnsakene skrelles og vaskes, kuttes grovt og tilsettes i gryten. Ha i mer vann hvis det ikke dekker alle ingrediensene. Kok under lokk til kjøttet er mørt, ca. 1½ time.
  8. Ta oksehalene opp til avkjøling. Halene er lettest å rense når de er lune. Kraften siles og kokes inn til halv mengde, 30-45 minutter uten lokk. Ta av 7 dl kraft til saus og poteter.
  9. Sjalottløken skrelles og finhakkes. Kok den med rødvin uten lokk til marmeladekonsistens.
  10. Tilsett de rensede oksehalene og spe på med kraft.
  11. Skrell og del jordskokk i små terninger. Ha de i gryta.
  12. La det småkoke ca. 15 minutter og rør i gryta jevnlig.
  13. Pass på så det ikke koker tørt og brenner seg. Smak til med salt, pepper, litt sitronsaft og hakket salvie.
  14. Rødvinsaus til indrefilet: Sjalottløk skrelles og finkuttes. Ha i en gryte og tilsett rødvin, kok dette ned til en "marmelade" og tilsett kraft.
  15. Dette kokes inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Sil og rør inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
  16. Braiserte poteter: Potetene vaskes og skjæres i båter, brunes i en stekepanne. Sjalottløk og hvitløk skrelles og kuttes, salvie vaskes.
  17. Ha alt dette i en ildfast form med olivenolje og oksekraft. 
  18. Bak potetene i ovn ved 160 °C i ca. 45 minutter. Smak evt til med litt salt og pepper.
  19. Aspargesbønner og bacon: Skjær av endene på bønnene og kok i ca. 5 minutter. Avkjøles i kaldt vann. Fordel bønnene i buketter. Rull hver bukett inn i en baconskive og stek i litt smør i 2-3 minutter,

Mange flere oppskrifter med indrefilet finner du her

Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her 

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

En klassisk kjøttsuppe smaker fortreffelig på den siste torsdagen i januar
Dagens rett

En klassisk kjøttsuppe smaker fortreffelig på den siste torsdagen i januar

Januar er på tampen, men vinterkulda har ikke bitt fra seg ennå. En rykende varm kjøttsuppe til middag er det som trengs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her