Dagens rett
Klar en klassiker: Kjøttkaker med kålstuing
Foto: (Tine)

Klar en klassiker: Kjøttkaker med kålstuing

Vinteren er høysesong for tradisjonsrike middager. En slik er de gode gamle kjøttkakene som alle hevder at "mor" lager aller best. Her med både hjemmelaget saus og kåltuing.
12 Mars 2025 - 01:00

Kålstuing var opprinnelig det mest typiske kjøttkakefølget for Østlandet. Langs kysten gikk det i ertestuing til kjøttkakene.

Utover det var kjøttkakeoppskriftene ganske like, like fullt ble det hevdet at "mors" var de beste. Nå kan du teste du også, om du ikke allerede har en favoritt.

Kjøttkaker med kålstuing

Kjøttkaker med kålstuing

Fremgangsmåte

  1. Kjøttkaker:
    Arbeid saltet inn i kjøtt deigen til den er seig.
  2. Rør inn krydder og potetmel.
  3. Spe med væske, litt om gangen.
  4. Form farsen til runde kaker og stek dem i smør i panne.
  5. Ha ferdigstekte kaker over i gryte med litt vann for å la dem trekke. Eller ha ferdigstekte kaker direkte i den ferdige brune sausen.
  6. Brun saus:
    Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og tilsett hvetemelet.
  7. Rør godt og la melet få en nøtteaktig farge. 
  8. Kok opp kraft eller sjy og hell i jevningen i en tynn stråle.
  9. Rør hele tiden så det ikke blir klumper.
  10. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke ca. 5 minutter.
  11. Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt og eventuelt annet krydder.
  12. Kål:
    Finsnitt kålen og kok den i lettsaltet vann til den er myk. Hell fra kokevannet.
  13. Hvit saus til stuingen:
    Smelt smøret og rør inn melet.
  14. Spe med melken og rør hele tiden slik at sausen blir helt jevn.
  15. Smak til med sat og bland kålen i. Smak stuingen godt til
  16. Server kjøttkakene med kålstuing ved siden av. Tyttebær og kokte poteter hører også til.

Flere gode oppskrifter på kjøttkaker

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tine

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her