- Ta bort gjellene men la hodet sitte på fisken. Pass på å vaske vekk eventuelt blodrand i buken.
- Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at laksen er helt dekket med vann. Kok sakte opp.
- La trekke i 20 minutter over svak varme (vannet skal simre). Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).
- Trekk av skinnet på begge sider, fjern ryggfinne og bukfinner og legg fisken pent opp på et fat.
- Pynt med sitronbåter, majones og persille. Server gjerne med en god agurksalat og majones eller en hjemmelaget remulade til.
Tips 1:
Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter til trekketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.
Tips 2:
For å være helt sikker på at fisken er gjennomkokt kan du stikke inn et steketermometer i den tykkeste delen av fisken inne ved ryggbenet. Når kjernetemperaturen er på 58-60 grader er fisken gjennomkokt.
Tips:
En hel laks er nok til 12 - 14 personer som en del av koldtbord
De beste oppskriftene med laks
Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord