Hel kokt laks til koldtbordet
Foto: Aina C. Hole

Hel kokt laks til koldtbordet

Skal du lage koldtbord kommer du ikke utenom hel kokt laks. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Ta bort gjellene men la hodet sitte på fisken. Pass på å vaske vekk eventuelt blodrand i buken.
  2. Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at laksen er helt dekket med vann. Kok sakte opp.
  3. La trekke i 20 minutter over svak varme (vannet skal simre). Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).
  4. Trekk av skinnet på begge sider, fjern ryggfinne og bukfinner og legg fisken pent opp på et fat.
  5. Pynt med sitronbåter, majones og persille. Server gjerne med en god agurksalat og majones eller en hjemmelaget remulade til.

Tips 1: 
Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter til trekketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.

Tips 2: 
For å være helt sikker på at fisken er gjennomkokt kan du stikke inn et steketermometer i den tykkeste delen av fisken inne ved ryggbenet. Når kjernetemperaturen er på 58-60 grader er fisken gjennomkokt.

Tips: 
En hel laks er nok til 12 - 14 personer som en del av koldtbord

De beste oppskriftene med laks

Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her