Fylt rødkål

Ingredienser

4-6 porsjoner
1 rødkål (1 kg)
4 ss olivenolje
50 g smør/margarin
100 g tørkede brødsmuler
175 g hakkete nøtter (peanøtter, hasselnøtter, cashew og valnøtter)
1 finhakket løk
100 g champignon i skiver
3 finhakkete hvitløkbåter
3 ss finhakkete urter etter smak
revet skall av ½ sitron
½ ts salt
pepper
3 dl grønnsakskraft

Yoghurtsaus:
4 dl yoghurt
3 ss Snøfrisk
1 ss finhakket sitronskall
1 ss finhakket sitrongress
3 ss finhakket frisk dill
salt og grovkvernet pepper

Søtpotet- og løkgrateng
4 ss olivenolje
3 store finhakkete løk
3 store finhakkete hvitløkbåter
250 g søtpoteter
2 store kvaster finhakket rosmarin
10 friske finhakkete salvieblader
salt og pepper
finhakket bladpersille til pynt

Fremgangsmåte

Skjær av den nederste delen av kålen. Løsne forsiktig av de 6-8 ytterste bladene. Forvell dem i kokende vann i 2-3 minutter. Avkjøl under rennende vann og tørk med kjøkkenpapir. Skjær bort de tykkeste bladårene. Resten av kålhodet deles i to langs midtstilken. Del den ene halvdelen i 4 skiver på langs og fjern midtstilken. Strimle kålskivene på tvers. Den andre delen kan du bruke senere.

Yoghurtsaus
Hell yoghurten i et kaffefilter og la stå i 2 timer. Bland yoghurtosten med Snøfrisk og urtene. Smak til med salt og pepper.

Varm 1 ss av oljen og halvparten av smøret i en stekepanne. Fres brødsmulene og nøttene i 3-4 minutter, til brødsmulene er sprø. Ha nøtteblandingen over i en bolle og tørk godt av pannen. Varm resten av oljen og 1 ss av smøret og fres løken i noen minutter til den er blank. Tilsett soppen og den strimlede kålen og fres blandingen i 5 minutter. Rør inn hvitløken og urtene og fres videre i 2 minutter. Bland dette med nøtteblandingen. Tilsett sitronskall, salt og pepper og 1,5 dl av kraften.

Søtpotet- og løkgrateng

Ha oljen i en stor stekepanne og sett den på middels varm plate. Ha i løken og fres den gylden og myk. Tilsett hvitløken og fres videre i 2-3 minutter. Ta pannen av platen og ha løken over i en bolle. Skrell søtpotetene og riv dem grovt på et råkostjern eller i foodprocessor. Overfør til løkbollen sammen med rosmarinen og salvien. Bland godt og smak til med salt og pepper. Ha over i en ildfast form. Drypp over olivenolje. Stek ved 180 grader i en time. Dryss over persillen.

Legg kålbladene i bunnen og oppover kanten i en ildsfast form slik at de henger godt over kanten av formen. Det må ikke være glipper mellom bladene. Legg fyllet i midten og legg resten av smøret på i klatter. Pakk kålbladene som henger over kanten rundt fyllet og hell resten av kraften langs kanten av formen. Dekk godt med alu.folie. Stek i 45 minutter ved 180 grader. La hvile 10 minutter før du skjærer den i "kakestykker".

Sendt inn av

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her