Fritert ørret med fennikelsalat
Foto: Tom Haga

Fritert ørret med fennikelsalat

Denne deilig retten med favorittfisken til mange er det en av våre lesere som har sendt oss. Tar litt tid å lage, men for et resultat du får.

Fremgangsmåte

Blåskjellkraft:
Rens blåskjellene, ta bort skjegg og skyll godt i flere vann. Ta bort ødelagte skjell. Finhakk løk, hvitløk, chili, fenikkel, ingefær og koriander. Varm oljen i en vid kjele, fres løk og hvitløk blankt. Tilsett resten av grønnsakene og la det surre litt. Hell i hvitvin og la det koke godt opp under lokk. Ha opp i skjellene, legg på lokk og damp videre til de har åpnet seg. Kast skjell som ikke åpner seg. Reserver 8 middels store skjell. Fjern resten av skjellene og reduser kraften 50%. Sil av.

Fennikelsalat:
Vask salatbladene, fjern stilken i midten og riv opp til passe store biter. Skjær fennikel i tynne skiver. Del tomatene på langs. Fres kantarellene i litt smør eller olje, tilsett litt salt og pepper, avkjøl. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Vinaigrette:
Rør godt sammen olje og eddik. Rør inn honning, smak til med salt og pepper. Finhakk eplet og rør dette inn i vinaigretten. Blandes inn i salaten like før servering.

Ørretrull:
Vask spinatbladene og knip av stilkene. Smelt smøret i en kjele, del et hvitløsfedd og fest det på en gaffel med snittsiden ut. Legg spinaten i kjelen og varm den opp under omrøring med gaffelen. Når spinaten har sunket sammen tilsett fløten og la den koke litt inn. Sett til avkjøling.

Rensk krabbeklørne, pass på at kjøttet blir så helt som mulig. Fjern evt skinn og ben fra ørretfileten. Trim den ned til jevn tykkelse, ca 6-8 mm. Del opp i 4 like brede stykker (ca. 10 cm). Legg et ørretstykke på et ca. 20 cm bredt blad filodeig, krydre med salt og pepper. Smør utover spinatstuingen. Plasser et stykke krabbe i enden av ørretfileten og kutt til riktig bredde. Rull fileten stramt sammen og kutt av evt overskytende ørret. Rull denne ørretsylinderen i filodeig. Når det står igjen 5 cm av deigen, brett inn endene. Smør enden av deigen med pisket egg, rull videre og lim igjen deigen. Legges kaldt, fortrinnsvis på en rist så den ikke kleber seg fast til underlaget.

Blåskjellskum:
Kok opp kraften og tilsett fløte og la sausen koke sammen. Smak til med salt og evt mer pepper. Piskes opp til skum med blender like før anretning.

Kok ris i vann tilsatt safran. Friter ørretrullene i maisolje til de er gyldne. Ørretrullene kan evt smøres med olje og stekes i stekeovn på 200 grader, 10-12 minutter. Varm blåskjellene i sausen før den piskes opp.

Anretning:
Legg opp salat på fatet. Del ørretrullen på midten med en skarp kniv og anrett de to halvdelene oppå salaten. Legg opp ris. Anrett to blåskjell i front og øs over blåskjellskum. Server risen ved siden av.

Sendt inn av Are Magnus Bruaset, Oslo

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her