Fiskegrateng kan lages av rå eller kokt fisk. Rester av kokt fisk er fint å lage fiskegrateng av. All fisk kan brukes til grateng, mest vanlig er ulike typer av hvit fisk.
- Rens fisken for evt skinn og ben.
- Lag en saus av smør, hvetemel og melk ved å smalte smøret, vispe inn melet og spe med melken. Bruk ev. kokekraft (i stedet for melk, helt eller delvis dersom du har kokt fisken.
- Skal du ha rå fisk i sausen, må sausen være ekstra tykk siden fisken avgir væske. Avkjøl sausen litt.
- Pisk sammen eggene og rør dem ned i sausen, smak til med salt, pepper og muskatblomme, evt muskatnøtt.
- Bland fisken ned i sausen og hell røren i smurt form og dryss litt malt brød/griljermel på toppen.
- Stek gratengen 40-50 minutter ved 180 grader på nederste rille.
Tips:
Muskatblomme som er den indre og mildere delen av muskatnøtten, er det vanligste krydder i fiskegrateng, du kan godt prøve for eksempel ulike urtekrydder.