Coq au vin
Apèritif

Coq au vin

Coq au vin eller kylling i rødvin lages som navnet antyder med vin i gryta. Velg gjerne en saftig vin uten fatpreg og helst ikke for tanninrik. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

Smelt smør i en stor støpejernsgryte på middels varme, og fres baconet gyllent. Ha baconet til side, men la fettet være igjen i pannen.

Del kyllinglårene i to, slik at overlår og kyllingklubbe er separert. Tørk kyllinglårene med tørkepapir og krydre godt med salt og pepper. Skru opp varmen til middels-høy og brun kyllinglårene godt på begge sider. Hell over cognac og tenn på. (NB! Stå litt på avstand og ikke gjør det under avtrekksvifta. Det kan være vanskelig å se flammene, rist gjerne litt på pannen før du prøver på nytt).

Ha gulrøtter, stangselleri og hvitløksfedd i gryten og stek til sellerien er blank. Ha i tomatpurè, rødvin, kyllingkraft, timiankvast og laubærblad, samt det stekte baconet. Kok opp, skru ned varmen og la småputre under lokk i ca 40 minutter, eller til kyllingen er ferdig. Rør i blant. Når kyllingen er gjennomkokt, fisk den ut av gryten og legg til side på en tallerken. Skru opp varmen til høy og reduser sausen til ca 5 dl.

Mens kylling putrer i vei lager du karamellisert sopp og sølvløk. Smelt smør i en stekepanne over lav-medium varme. Ha i aromasopp og sølvløk. Krydre med salt og pepper og  finhakket timian, og brun forsiktig over lav varme i ca 10 minutter. Tilsett sukker og stek videre til grønnsakene er karamellisert, dette vil ta ca 30 minutter. 

Når sausen er ferdig redusert; Rør sammen smør og hvetemel i en liten skål til en deigklump. Rør inn i gryta og la koke i 5 minutter til sausen er tykk og blank. Ha kyllingen tilbake i gryta sammen med  karamellisert sopp og løk, og server coq a vin med hjemmelaget potetmos, og gjerne dampede aspargesbønner eller brokkolini.

Her finner du flere franske favoritter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apèritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her