- Hvis brødet er litt for ferskt, skjær det i skiver og la det ligge på en rist på kjøkkenbenken en dag, eller tørk brødet i en times tid i ovnen ved om lag 80 grader med varmluftsfunksjon. (Litt høyere hvis du ikke har varmluft.)
- Gni brødet med litt olje, og ha det i en grillpanne til det har fine brunsvarte striper på begge sider. Hvis du ikke har grillpanne kan du også grille brødet i ovnen. Skru ovnen på full guffe med grillelementene på og sett brødskivene under. Følg med så det ikke brenner seg.
- Gni brødskivene med hvitløk. Hell over olje, strø over salt.
- Rens soppen og del de største i mindre biter, gjerne ved å rive dem fra hverandre. Stek sopp, hvitløk og chili i smør over middels varme i tre til fem minutter. Ha i en liten skvett vann - en spiseskje eller to, ikke mer - og stek videre i to minutter, bland godt underveis. Dette gir deg en fin, kremete konsistens. Vend inn persille og eventuelt litt parmesan og ha soppblandingen oppå bruschettaene.
Andre varianter
- Med urter: En fin, men fortsatt enkel forlengelse av utgangspunktet er å gni inn brødet med urter i tillegg til hvitløk. Rosmarin, salvie og basilikum passer alle bra - gjerne i kombinasjon.
- Med tapenade: Kjøp en boks ferdig tapenade og bland inn litt grovhakkede oliven og litt ekstra ansjos. En dråpe trøffelolje passer også fint, men pass på å ikke bruke for mye.
- Med grillet paprika: Grill eller bak paprika og flå dem. Strø over finhakka hvitløk, kanskje litt finhakket chili. Litt grovrevet pecorino-ost, eller annen hardost er godt.
- Med tomater: Flå og hakk tomater, fjern frøene og press så mye vann som mulig ut av det som er igjen. Ha på salt, bland med litt finhakket basilikum, kanskje også hvitløk og la stå i ti minutter, eller lengre. Bland med olivenolje og ha oppå.
- Med spinat og nøtter: Stek spinat og hvitløk i panna, bland inn hakkede nøtter og salt, kanskje en dråpe honning også.
- Med Jordskokk. Lag purre med smør og litt cayenne.
- Indrefilet med rosa kjerne
- Chevre med agurk, koriander og litt sitron/honning