Utstyr

KOKKETIPS: Utstyr

Har du et kokketips som gjelder hvordan du bruke kjøkkenutstyret på en enklere måte når du lager mat, send det til aperitif@aperitif.no  Skriv Kokketips i emnefeltet.

  • Bruk kjøkkenhåndkle

    Gjør det til en vane å feste et kjøkkenhåndkle i bukselinningen når du lager mat. Eller sleng det over skulderen. Det bruker du ikke til å vaske deg med - til det velger du tørkepapir. Bakterier setter seg nemlig lett i stoffet. Så håndkledet bør kun brukes til å håndtere ting som er varmt.

  • Bruk stor nok arbeidsbolle

    Jobb alltid i en arbeidsbolle som er stor nok. Mesteparten av sølet som oppstår på et kjøkken kommer av at folk bruker for liten redskap.

  • Fikse misfarging

    Dersom aluminiumspannene eller kasserollene dine er misfargete, kan du koke noe epleskrell i dem i noen minutter. Så vasker og tørker du dem.

  • Fordel varmen i mikroen

    Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om og la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt.

  • Har du ikke foodprosessor?

    Legg kjeksene i en pose, knyt igjen og kjevle over posen 4-5 ganger til alt er knust.

  • Har du kjøpt ny jernpanne?

    Denne trenger mye matolje i starten for at den skal bli god å bruke. Smør den godt inn etter bruk med jevne mellomrom. Bruk aldri såpe i jernpanna!

  • Har du kjøpt ny trefjøl?

    En trefjøl kan du ha livet ut. Smør den godt inn med olje én gang i måneden, så unngår du uttørking og sprekker.

  • Hold knivene skarpe

    Hold knivene dine skarpe! De fleste ulykker med kniver skjer fordi folk bruker for mye krefter. Og dette gjør de fordi knivene er sløve. En skarp kniv er en god kniv. En skarp kniv er mindre farlig enn en sløv en, kort og godt.

  • Kjøp gode kniver

    Invester heller i tre-fire gode kniver enn mange middels gode. Husk at knivene er din forlengede arm på kjøkkenet og skal løse forskjellige oppgaver. At favorittkokken din bruker en spesiell type trenger ikke bety at akkurat den typen passer for deg.

  • Kjøp kvalitet

    Invester i gode gryter og panner. Dette er verdt hver eneste krone. Enkelte belegg som lover at de slipper maten lett, er egentlig bare juks. Gå for kvalitet, og du har verktøy som holder i mange, mange år. Du får stort sett det du betaler for.

  • Lær deg platene

    Det er altfor mange som ikke vet at de forskjellige platene på komfyren gir forskjellig varme. Gjør deg kjent med komfyren din. En rett som skal simre, eller ligge rett under kokepunktet, har ikke noe å gjøre på en plate med høy effekt. Og i alle fall ikke på et gassbluss!

  • Redd innbrente panner

    Hvis du er uheldig og brenner mat i pannen kan du tilsette vann så det dekker bunnen. Ha i noen dråper oppvasksåpe og gi alt et oppkok. Da blir det lettere å vaske ut pannen.

  • Rengjør rivhjernet

    River du ost med et rivjern, er det mye ost som sitter igjen før oppvasken. Løsningen er å rive en potet etter osten. Den presser osten ut av hullene.

  • Slik kjøper du kniver

    Hold på dem i butikken, de skal ligge godt i hånden. Finn en kniv som du trives med. En god kniv koster, men det gjør god vin også. Og kniven holder lenger enn vinen.

  • Slik oppbevarerer du kniver

    Å putte kniver i en skuff sammen med mye annet utstyr eller andre kniver er fy-fy! Kjøp en billig knivblokk eller en magnetlist, slik at eggen på de forskjellige knivene ikke treffer hverandre. Har du plass, kan du legge dem på et kjøkkenklede i en skuff.

  • Styr unna metall

    Ikke bruk boller av metall når du marinerer kjøtt. Syren i marinaden - eddik eller sitron - kan reagere med metallet i bollen.

  • Vask aldri kjevler av tre

    Legg aldri kjevler av tre i vann, og vask dem aldri i mye vann. Tørk heller av dem med en fuktig klut og la dem tørke i et rom med luftsirkulasjon.

  • Vask knivene ofte

    Vask knivene dine etter bruk, og tørk av dem med en gang du har vasket dem. Da får du glede av dem i lang tid og de er straks klare til bruk igjen.