KOKKETIPS: Teknikk
Har du et kokketips som gjelder hvordan du kan gjøre ting smartere når du lager mat, send det til aperitif@aperitif.no Skriv Kokketips i emnefeltet.
-
Damp med plastfolie
Om du skal dampe noe, men ikke har en egnet maskin kan du bare trekke masse plastfolie over kjelen. Da har du en billig dampkoker. Og nei, plastfilmen smelter ikke.
-
Fjern salt med øl
Om du er uheldig og har for mye salt i maten, er ikke det nødvendigvis det verste som kan skje. Du kan du helle oppi litt øl. Det demper saltet.
-
Gjør det meste klart
Det er ikke bare proffkokker som kan ha kontroll. Også du! Vei opp alle ingredienser på forhånd, gjør det meste klart. Ha en arbeidstallerken og jobb ut fra den. Da er det lettere å holde orden, og du er nærmere et perfekt måltid. Franskmennene kaller dette Mise en place.
-
Grillspyd av stål
Hvis du foretrekker grillspyd av stål, er ikke det dumt. De holder i årevis. Men husk å kjøpe noen som er firkantet eller vridd. Runde duger ikke. Det finnes også grillspyd med "to spyd i ett"", slik at maten ikke snur seg. Dette kan du også oppnå ved å bruke to enkle spyd."
-
Grillspyd av tre
Om du skal lage thaimat eller bruke grillspyd av tre i andre sammenhenger, må du huske å legge dem i vann i 30 minutter før du bruker dem på grillen. Hvis ikke brenner de opp.
-
Helsprøtt
Papirposer blir mer og mer populært i Norge. Det bør du benytte deg av. Når du frityrsteker noe, bør du la det renne av på brune papirposer - ikke tørkepapir. Da holder maten seg krisp.
-
Ikke kast gammelt brød
Brød som er to-tre dager gammelt skal selvsagt ikke kastes. Baguetter eller loff kan du skjære i tynne skiver, pensle med olivenolje og putte i ovnen. Da har du crostini. Dette kan du også lage i panne på middels varme. Eller lag ditt eget brødrasp til panering.
-
La fyllet rennet av
Når du lager mat med fyll, for eksempel vårruller, er det viktig at du lar fyllet renne av før du legger det på filodeigen. Da unngår du at vårrullene blir bløte. Tenk også på dette når du lager pizza.
-
Legg maten i fra deg
Når du legger ting oppi en veldig varm panne, bør du alltid huske på å legge maten i med en bevegelse fra deg. Da unngår du at eventuell fettsprut treffer deg. Dette er spesielt viktig om du jobber med varm olje eller sukker.
-
Lettere pannekaker
Om du ønsker at pannekakene skal bli lettere i konsistensen, bytter du ut deler av melken med mineralvann med kullsyre.
-
Olje eller smør til steking?
En hovedregel er at olje brukes til steking og smør til å sette smak. Stek derfor i olje og tilsett smør mot slutten. Dette er imidlertid ingen definitiv regel. Noen ganger ønsker man den nøtteaktige smaken av lettbrunet smør i maten.
-
Pop alle cornene
Om du popper popcorn selv, bør du legge posen med frø i fryseren. Da holder de seg lenger, og flere korn popper.
-
Potet mot oversalting
Det er lite å gjøre med en rett som er for salt. Men et triks er å putte oppi en skrelt potet. Den drar til seg mye av saltet. Du kan også ha oppi en slant med øl.
-
Røyk i vanlig kjele
Du kan røyke mat i en vanlig kjele. Dekk bunnen med aluminiumsfolie. Helst to lag. Ha på 2,5 dl langkornet ris, 2,5 dl te (ja, te) og 2,5 dl demerarasukker. Det må være demerara. Ha mer folie oppå blandingen. Legg fisken oppå og legg på lokket.
-
Slik åpner du vrange syltetøyglass
Om du har problemer med å åpne syltetøyglass, kan du ta på deg et par vanlige kjøkkenhansker av gummi. De gir et godt grep om glasset og lokket.
-
Slik lager du krutonger
Loff og halvgrovt brød kan du skjære i terninger og riste i en panne med litt god olje og krydder. Da har du krutonger, som du kan smakssette med for eksempel hvitløk, oregano, basilikum eller annet krydder du liker. Dette passer veldig godt til supper og i salater - eller som snacks. Ha på rett før servering slik at krutongene er sprø når de blir servert.
-
Stopp kokingen med isvann
Når du posjerer egg eller grønnsaker, bør du huske å ha varene over i isvann, slik at du stopper kokingen. Da får du et nydelig egg med flytende plomme, eller grønnsaker som bare trenger en liten tur i pannen før servering.