-
Behold gulrotfargen
Om du har litt sitronsaft i vannet når du koker eller tilbereder gulrøtter, hjelper det med å beholde fargen.
-
Bevar chili
For å holde chilien frisk lenger kan du ta av stilken før du legger dem til oppbevaring.
-
Bevar grønnfargen
Når du koker spinat eller andre grønne bladgrønnsaker, bør du tilsette litt sukker. Det hjelper til med å beholde grønnfargen.
-
Bevar salaten
Salat holder seg best om du oppbevarer den i kjøleskapet uten å vaske den. Vask den samme dag som du skal bruke den.
-
Brekk av asparges
Når du skal rense asparges, tar du rett og slett tak nederst på stilken og brekker den av. Fra der den brekker og oppover er den mør.
-
Demp chilisjokket
Om du biter i en sterk chili eller spiser for sterk mat, er det beste du kan gjøre å drikke et glass kald melk.
-
En halv løk
Om du bare trenger en halv løk, kan du spare rotenden. Da holder den seg lenger.
-
Er avokadoen for hard?
Legg avocadoen i en plastpose i tre dager, så er den moden.
-
Et gulrottriks
Oppbevar gulrøtter i en lufttett pose. Dette gjør at de holder seg friske mye lenger.
-
Frisk sopp
Kjøp sopp før de "åpner seg"". Når stilken og hatten er ""litt sammen"" er soppen frisk."
-
Gni bollen med hvitløk
Når du lager en salat kan du gni salatbollen med hvitløk før du legger salaten oppi. Da får du en fin hvitløksmak på salaten.
-
Gråt ikke for løken
Noen prøver under vann, andre kniper øynene sammen. Men et godt tips for å unngå å gråte når du skal skjære løk er å oppbevare løken i en plastpose i kjøleskapet. Ta dem ut rett før du skal kutte dem.
-
Hvit blomkål
For å holde blomkål hvit er det bare å tilsette litt melk i kokevannet.
-
Hvordan fjerne "maishår"
Alle som er glade i maiskolber irriterer seg over "hårene" som er vanskelig å fjerne. Men det er ikke nødvendig. Et passe fuktig kjøkkenhåndkle eller en papirserviett gjør nytten. Bare trekk nedover hårene, så blir de borte.
-
Ikke grønnsaker i plast
Du bør ikke oppbevare grønnsaker i plast. Det får dem til å råtne fortere.
-
Kjappere potetbaking
Om du lar potetene ligge i saltet vann i 15 minutter før du baker dem, går bakingen raskere. Saltet gir smak også.
-
Lag potetgrateng i muffinsformer
Potetgrateng i porsjoner kan du lage i muffinsformer. Brett bakepapir i strimler, så du får en lang remse. Bruk to stykker i hver form, som i et kryss. Da har du "håndtak"" når du skal ta dem opp."
-
Lag snitt i chilien
Om du vil ha chilismak i en rett, men ikke vil ha med de sterke frøene, lager du bare små snitt i chilien og legger den i gryten. Da trekker smaken ut, men du unngår de sterke frøene.
-
Legg hasselbackpoteten på en sleiv
Når du lager hasselbackpoteter, lønner det seg å legge poteten i en tresleiv før du skjærer. Da risikerer du ikke å skjære gjennom poteten.
-
Lettere potetmos
For å få en lettere potetmos med mer volum tar du bare et par teskjeer med bakepulver i før du knuser potetene. Husk smør og fløte!
-
Lettlaget turmat
Kjøp grønnsaker som løk, gulrot, chili, ingefær, vårløk og poteter - det du liker - kutt dem i jevn størrelse og tørk dem på svak varme i steikeovnen. Ta to-tre teskjeer av de tørkede grønnsakene og putt i en pose sammen med en halv buljongterning. Hell omtrent en halv liter varmt vann i blandingen og du har et bra måltid.
-
Lindre smerten
Om du har glemt trikset med å dyppe hendene i olje før du jobber med chili, og ulykken er ute, kan du dyppe fingrene i kald melk med litt sukker.
-
Maiskolbe-triks
Her er et gammelt maiskolbe-triks. Når du koker dem bør du ha oppi en knivsodd sukker. Det er med på å frigjøre det naturlige sukkeret i maiskolben. Ikke bruk salt i vannet, det gjør kolben hardere.
-
Overkok poteter til potetmos
Når du lager hjemmelaget potetmos, lønner det seg å overkoke potetene litt. Damp dem deretter tørre. På denne måten er det lettere å mose dem.
-
Poteter og løk
Du bør ikke oppbevare poteter og løk nær hverandre. Potetene råtner nemlig fortere om det er løk i nærheten.
-
Raskere løk
Løk blir brukt i mange retter. Når du steker den bør du ha i litt salt. Det gjør at løken steker raskere.
-
Raskere med terninger
Når du lager potetmos bør du kutte potetene i terninger. Da går det fortere å koke dem.
-
Riv sitrongresset
Når du skal bruke sitrongress, bør du rive det i stedet for å hakke det. Så fort sitrongresset blir litt gammelt blir det litt trådete i konsistensen. Dette unngår du ved å rive i stedet for å hakke.
-
Salt- og hvitløks-triks
Du tilhører kanskje dem som irriterer seg over at hvitløken du kutter henger seg fast på kniven og skjærebrettet? Ha på litt salt på hvitløken og kniveggen, så unngår du problemet.
-
Skal du bruke avokado?
Press alltid sitronsaft over avocadokjøttet - slik bevarer du fargen og piffer opp smaken.
-
Slik fjerner du stein i oliven
Skal du fjerne steiner fra oliven legger du flatsiden av en kniv mot olivenen og gir den et "kakk"" - akkurat som du gjør med hvitløk for å fjerne skallet. Da er det lett å fjerne steinen."
-
Slik svir chilien mindre
Når du skal jobbe med chili kan du dyppe fingrene i litt olivenolje først. Det gjør at capsicumen (det hvite i chilien) ikke fester seg så lett på fingrene.
-
Solmodne tomater
Solskinn modner ikke tomater. Det er det varme som gjør. For å få mer smak ut av tomatene, eller modne dem, er det bare å putte dem i ovnen på 80-90 grader. Husk også at de holder seg best med stilken ned.
-
Tenk på hvitløken
Om du finhakker hvitløk, blir den lettere bitter. Dersom du bare vil ha et snev av hvitløk i retten din, deler du feddet i to og lar det koke med. Da blir ikke smaken så skarp.
-
Tilsett hvitløk mot slutten
Om du skal ha hakket eller presset hvitløk i en rett lønner det seg å tilsette den mot slutten. Freser du hvitløk tidlig sammen med for eksempel vanlig løk, brenner den seg lett og gir en vond og bitter smak i maten.
-
Tomater og holdbarhet
Om du oppbevarer tomater med stilken ned, så har de lenger holdbarhet.
-
Unngå bløte sandwicher
Om du skal servere sandwich, baguette eller dra på picnic, bør du ha salat, tomat og andre varer med fuktighet i én beholder og alt annet i en annen. Så klapper du dem sammen rett før servering. Da blir det godt og ikke bløtt!
-
Unngå brent løk
Når du steker løk, kan du ha i litt melk. Dette gjør at løken beholder fargen bedre og at den ikke så lett blir brent.
-
Unngå groer
For å unngå at potetene får groer når de ligger i posen, kan du rett og slett oppbevare et eple sammen med potetene.
-
Unngå svart sopp
Om du steker sopp i en aluminiumspanne, blir soppen sort. Så vil du ha litt av den opprinnelige fargen i soppen, bruker du noe annet enn aluminium.
-
Vekk med hvitløkskallet
En måte er å "kakke den"" med bredsiden av en kniv. Ellers kan du gi hvitløken 15 sekunder i mikroen. Da slipper skallet veldig lett."