NM for baristaer har vært arrangert tre år på rad med mellom 5 og 100 deltakere. I 1999 ble det for første gang arrangert Nordisk mesterskap med Robert Thoresen fra Java Espressobar som sikker vinner. Det påfølgende år var konkurransen knivskarp med Robert Thoresen og Tim Wendelboe fra Stockfleth i Oslo "neck to neck" i finalen. Thoresen ble vinner og derved finalist i det første verdensmesterskap for baristaer i Monte Carlo arrangert av Speciality Coffee Association of Europe (SCEA).
Norsk VM suksess
Robert Thoresen med støtteapparat inntok espressomaskinene i det nye Grimaldi-senteret i oktober 2000 - sammen med deltakere fra 16 land. Han tok seg til finalen i følge med Baristaer fra Bosnia, Italia, Island, Danmark og Australia.
På selve finaledagen var Robert best når det gjelder og fikk topp karakter i alle disipliner, teknikk, smak, visuelt inntrykk, og sist, men ikke minst, evnen til å kommunisere med sitt publikum. Nettopp slik en barista skal framstå daglig ved sin espressomaskin overfor sine kunder også på St. Hanshaugen. Plassene videre på pallen ble rent nordiske med Island og Danmark som nummer to og tre. At en italiener og ubestridt favoritt havnet på 5. plass, var selvfølgelig med på å sukre cappuccinoen ekstra for de nordiske deltakerne. At vinneren brukte en norskprodusert espresso med vinnerkaffe fra gourmetkaffeauksjonen i Brasil og Indisk Monsooned Malabar som hovedkomponent, var også med på å styrke den norske selvfølelsen.
Topp gir bredde
Det er liten tvil om at baristamesterskapet har vært med på å gi en solid faglig stimulans i det norske kaffebarmiljøet, og når 2001-vinneren nå skal kåres må det i disse dager hele 9 regionale uttakingskonkurranser til før finalistene kan møtes i Trondheim 17. mars. Da blir det avgjort hvem som skal representere Norge i verdensmesterskapet i Miami like etter påske. Hvem som enn vinner skal det ikke være noe å si på støtteapparatet, for i vinter er det etablert et eget norsk landslag for baristaer. Laget som teller 10 medlemmer skal dels stå for opplæring av nye rekrutter til faget, dels delta i oppvisninger og på messer. De skal også stimulere til økt faglig nivå på kaffebarene. I Miami skal også deler av laget stå for selve arrangementet..
VM 2002 til Norge
Kanskje ikke rå rart siden fagmiljøet blomstrer og bredden er stor. Nøyaktig hvordan SCAE i Norge skal gripe dette helt an er fremdeles usikkert, men VM i baristakunst blir det i juni 2002. Så da er det bare å legge seg i trening og melde seg på i konkurransen. Det er både faglig stimulerende og god underholdning - dessuten er dette den eneste gang hvor doping (kun koffein) ikke er forbudt, men faktisk anbefalt.
Tekst: Alf Kramer
Foto: Roger Kolbu