Drikke
Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

I Grimstad finnes faktisk Europas eneste sakebryggeri. Og hos Nøgne Ø kan de virkelig sakene.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2015 - 14:03

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sake er en såkalt «acquired taste» – noe du må venne deg til – på samme måte som sherry og «surøl».

Smaker umami

Det disse har felles er den femte smaken, såkalt umami, som ofte gjenfinnes i asiatisk mat eller mat som har gjennomgått en melkesyregjæring. Som er en av de hotteste mattrendene for tiden. Hvis du lurer på hva det er, er sauerkraut og rakefisk noen eksempler fra nordeuropeisk tradisjonsmat.

I denne sammenhengen passer altså sake veldig godt inn, og Nøgne Øs fire forskjellige saker har sine helt klare bruksområder.

Den mest utfordrende, men også mest komplekse er Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake (16493). Den er rett og slett en imponerende sake med aromaer av smør, våt stein, sjøbunn, tørket mango og med deilig fruktighet og masse umami i finishen. Overrask neste gang du serverer ost. Jeg kan garantere at det blir diskusjoner rundt bordet.

Navn som krever forklaring

Det lange og kronglete navnet på denne sake-en fortjener en forklaring. Den finner nederst i denne artikkelen

De andre sake-ene fra Nøgne Ø er langt mer tilgjengelige. Den mest elegante er Junmai Ginjo Sake (14540)som har et spennende mineralsk preg,

frisk og lekker i munnen, omtrent som en chablis grand cru.

Den passer veldig godt til mer forseggjorte og ganske delikate asiatiske retter.

På plass i polhyllene

Nøgne Ø Junmai Sake (52870)er super som følge til sushi siden den har en del sødme, god munnfølelse og svakt tropisk

fruktighet. Dermed tar den både syltet ingefær, wasabi og soya med glans. Den finnes dessuten allerede i en god del polhyller.

Her kan du lese hva Norges fremste ekspert på sake til mat mener

Sakebrygging er en kompleks affære som ikke ligner på noe annet, men ligner mer på ølbrygging enn vinframstilling. Det er en av grunnen til at Nøgne Ø dro i gang sitt «ville» prosjekt i 2010.

Det siste sake-prosjektet er helt vilt for det er snakk om en spontangjæret musserende sake. Sammenlignet med andre musserende sake-er er Nøgne Ø Sparkling Sake (2251402) tørr og frisk og med et veldig rent rispreg. Et godt og kulere alternativ til prosecco.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her