Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.
Faiveleys rimeligste burgundere stråler i 2012. Den hvite Faiveley Mâcon-Villages 2012 (6772)er elegant og mineralsk med lett fatpreg, veldig god frukt og syre. En super vin til vårens og sommerens sjømatretter, særlig av det mer forseggjorte slaget.
Nord vs sør
Den røde parallellen, Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2012 (6776), er en veldig korrekt pinot noir med flott fruktighet, litt jordsmonn og skogbunn og lett tanninbitt. En allsidig vin som dekker alt fra gode torskeretter til kylling og svin.
Legger du på et par tiere, gir Faiveley Mercurey 2013 (6775)ytterligere mer for pengene. Nå er vi over på kommunenivå og vinen får mer karakter. Eller helst en helt annen karakter. For mens Mercurey ligger i det sørlige Sentral-Burgund, i Côte Chalonnaise, får den rimeligste røde sine druer fra Côte-de-Nuits. Den forklarer innslaget av skog og grønt. Mercurey gir en vin som er parfymert, sødme- og kjøttfull i stilen.
Redusert fatbruk
Faiveley er en gammel kjenning for alle burgundinteresserte, men deres størrelse (150 hektar) har jobbet mot dem. Likefullt har Faiveley alltid jobbet seriøst og naturlig lenge før det ble mer alminnelig i Burgund.
Bli kjent med filosofien bak Faiveley
En periode var de røde vinene litt for eikepreget etter min smak, men med siste generasjon, Erwan, for øvrig den sjuende i rekken, er jordsmonnskarakteren atter i front. Siden 2007 har han satt sine spor samtidig som at han er trofast mot sine forgjengeres gode ideer.
Satset tidlig
For de «enkleste» vinene brukes nå kun brukte barriques og store fat. Størrelsen gjør at han kan leke seg med ulike aldre og opprinnelse. Generelt er regelen at det er nyere og mer fatbruk i nord, og at de brukte fatene sendes sørover, til Beaune og Côte Chalonnaise.
Selv om Faiveley er representert i hele Burgund, er det i Mercurey at de har størst areal, nå 68 hektar. Det var Guy Faiveley, Erwans bestefar, som kjøpte de første vinmarkene i Mercurey, et område med den gang et stort uutnyttet potensial og som fortsatt byr på veldig god valuta for pengene.
Bringebærkarakter
Det er også Faiveley Mercurey 1. cru Clos des Myglands 2011 (42941)og Faiveley Mercurey 1er Cru Clos du Roy 2011 (6769)gode bevis på. Den første er trolig på vei ut, men kommer fra en vinmark med et nesten norskklingende navn, og som er et Faiveley-monopol.
Clos du Roy regnes som Mercureys beste vinmark (her er ingen grand cru-er) og er en nydelig vin med flott frukt, god sødme og lekre bringebærtoner. Så selges da også Faiveleys viner fra Chalonnaise under fellesetiketten Domaine de la Framboiserie.