Godbiter i pollisten
Vinene fra sør ypper seg – og denne er i særklasse

Vinene fra sør ypper seg – og denne er i særklasse

Marjorie Gallets øye for det som gir ekstra strukturert vin har gjort at denne svært så lagringsdyktige vinen nå er i sin 15. årgang.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2018 - 13:45

Roc des Anges 1903 Carignan 2016 er ikke bare en fantastisk vin med en usedvanlig god dybde, men også et veldig godt eksempel på hvilke skatter som skjuler seg i det sørfranske jordsmonnet. For denne parsellen plantet i 1903 – derav navnet – ble reddet av Marjorie Gallet da hun som 23 år gammel nyutdannet agronom i 2000 lette rundt i Roussillons vinlandskap etter druer hun kunne lage vin av.

Her kan du lese om hennes første år som vinmaker

Disse eldgamle vinstokkene av typen carignan har hatt like lang tid på å tilpasse seg de til tider ekstreme forholdene i Roussillon med mye sol, tørke og vind.

Herfra kommer druene til 1903-vinen.
Marjorie i aksjon i den gamle enkle garasjepregete vinkjelleren.

Det var nettopp carignan det gikk hardest utover da vinmarkarealet ble redusert

Jordsmonnet av svært gammel og porøs skifer gjør at røttene har vokst dypt ned i grunnen, et forhold som er ytterligere forsterket siden Marjorie overtok og etter hvert introduserte biodynamiske prinsipper.  

Da jeg besøkte henne i 2004, hadde hun nylig fått de første resultatene fra denne jordlappen og var overbegeistret. Noen år senere fikk hun mannen Stephane med på laget og vinene ble fortsatt laget under garasjepregete forhold, men i 2014 kunne de innvie sin nye vinkjeller. Siden starten har da også vinmarksarealet økt til 40 hektar.

Den nye vinkjelleren stod klar i 2014.

Med Stephane inn i bedriften kom også områdets hetvinstradisjon all den tid han hadde jobbet med vinene fra Maury. Vinene fra deres Maury-prosjekt, Fagayra, er også tilgjengelig i Norge.

 

Alt av tørre viner holdes under Roc des Anges-paraplyen, og Roc des Anges Segna de Cor 2016 er deres kanskje aller mest representative vin siden den har vært med fra dag en, og er laget av så vel grenache og syrah som carignan. Nok en utmerket 2016-utgave fra denne produsenten som takket være siden gode fruktighet og fine konsentrasjon, er en super matvin til det meste av rødt kjøtt, men også lam og vegetar.

Selv vinnavnet er for øvrig Roc des Anges bakvendt. Selve navnet på virksomheten krever også en forklaring siden «englesteinen» henspeiler på en parsell med en stripe av lys kvartsjord innimellom all den mørke skiferen.

Se alle vinene fra denne solide produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her