Mat og vin i kombinasjon
Slik velger du vin til skrei

Slik velger du vin til skrei

Det er fristende å velge rødvin til skreien i vintermørket i Norge, men hva passer egentlig best?
01 Februar 2024 - 08:28

Skreien er en fantastisk råvare, og for mange er den vinterens store høydepunkt. Den vandrende atlanterhavstorsken kommer rundt tre måneder i året til norskekysten for å gyte. Fisken er ekstra fast i kjøttet og er en vinvennlig råvare.

Når du skal velge vin til skrei, så bestemmer tilbehøret mer enn fisken i seg selv. Skrei i seg selv er godt med både hvitvin, rødvin og rosévin, så det kommer helt an på hva du har til den norske delikatessen. En annen variabel er tilberedning, om den kokes/dampes, ovnsbakes eller smørstekes.

Til klassisk skrei med mølje så er det best å velge hvitvin til på grunn av lever og rogn. Leveren ødelegger også for eik i vinen så en fruktig hvitvin er det beste til det klassiske skreimåltidet. Gode tips er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, riesling uten alt for mye restsødme, sauvignon blanc uten eik. Også en del fruktige italienske hvitviner vil være godt til, kanskje spesielt en fruktig og god Soave.

Hvis du dropper lever og rogn, så kan vi ty til litt kraftigere viner, spesielt hvis det balanseres ut med en fet saus. Til stekt skrei med for eksempel hollandaise eller beurre blanc vil det være veldig godt med eiket chardonnay, gjerne fra Burgund, USA eller Jura. En kraftig chenin blanc fra Loire vil også fungere godt til, en GG-riesling vil heller ikke slå feil i dette selskapet.

iStock-525441049.jpg [434.40 KB]
Foto: Dan Dalton, iStock

Champagne er også et godt alternativ, som alltid. Om du har med både lever og rogn, eller om du steker den og har andre typer tilbehør vil en god champagne aldri slå feil.

Tilbake til rødvin da, som veldig mange insisterer på å drikke til skreien. Hvis du absolutt skal ha rødvin til klassisk skrei med rogn og lever, så er det i hvert fall tre regler å forholde seg til. Velg en vin med mye fruktighet, lite tanniner og absolutt ingen eik. Dette vil være viktig for at smaken ikke blir for metallisk.

Hvis du velger rødvinsvennlig tilbehør til skreien, vil en ikke altfor kraftig rødvin passe godt. For eksempel pannestekt med rotgrønnsaker og rødvinssaus, eller du kan ha den oppå en sopprisotto. Fortsatt lurt å holde seg til viner med lite tanniner, men her kan du dra på litt mer og en pinot noir vil være et godt valg. Også barbera fra Piemonte vil være godt og ikke minst en beaujolais.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønnsaker med couscous er middag god som noen, særlig når den får følge av raita
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her