Mat og vin i kombinasjon
Slik velger du vin til skrei

Slik velger du vin til skrei

Det er fristende å velge rødvin til skreien i vintermørket i Norge, men hva passer egentlig best?
01 Februar 2024 - 08:28

Skreien er en fantastisk råvare, og for mange er den vinterens store høydepunkt. Den vandrende atlanterhavstorsken kommer rundt tre måneder i året til norskekysten for å gyte. Fisken er ekstra fast i kjøttet og er en vinvennlig råvare.

Når du skal velge vin til skrei, så bestemmer tilbehøret mer enn fisken i seg selv. Skrei i seg selv er godt med både hvitvin, rødvin og rosévin, så det kommer helt an på hva du har til den norske delikatessen. En annen variabel er tilberedning, om den kokes/dampes, ovnsbakes eller smørstekes.

Til klassisk skrei med mølje så er det best å velge hvitvin til på grunn av lever og rogn. Leveren ødelegger også for eik i vinen så en fruktig hvitvin er det beste til det klassiske skreimåltidet. Gode tips er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, riesling uten alt for mye restsødme, sauvignon blanc uten eik. Også en del fruktige italienske hvitviner vil være godt til, kanskje spesielt en fruktig og god Soave.

Hvis du dropper lever og rogn, så kan vi ty til litt kraftigere viner, spesielt hvis det balanseres ut med en fet saus. Til stekt skrei med for eksempel hollandaise eller beurre blanc vil det være veldig godt med eiket chardonnay, gjerne fra Burgund, USA eller Jura. En kraftig chenin blanc fra Loire vil også fungere godt til, en GG-riesling vil heller ikke slå feil i dette selskapet.

iStock-525441049.jpg [434.40 KB]
Foto: Dan Dalton, iStock

Champagne er også et godt alternativ, som alltid. Om du har med både lever og rogn, eller om du steker den og har andre typer tilbehør vil en god champagne aldri slå feil.

Tilbake til rødvin da, som veldig mange insisterer på å drikke til skreien. Hvis du absolutt skal ha rødvin til klassisk skrei med rogn og lever, så er det i hvert fall tre regler å forholde seg til. Velg en vin med mye fruktighet, lite tanniner og absolutt ingen eik. Dette vil være viktig for at smaken ikke blir for metallisk.

Hvis du velger rødvinsvennlig tilbehør til skreien, vil en ikke altfor kraftig rødvin passe godt. For eksempel pannestekt med rotgrønnsaker og rødvinssaus, eller du kan ha den oppå en sopprisotto. Fortsatt lurt å holde seg til viner med lite tanniner, men her kan du dra på litt mer og en pinot noir vil være et godt valg. Også barbera fra Piemonte vil være godt og ikke minst en beaujolais.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her