Mat og vin i kombinasjon

Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til ost

Slik velger du vin til ost

Vin og ost er godt sammen, det er de fleste enige om, men er det egentlig så lett å finne vin til ost?
02 November 2022 - 08:11

Veldig ofte så er det mange forskjellige oster på et ostefat og da er det vanskelig å finne én vin som passer til alle. Det finnes svært mange forskjellige oster, med veldig distinkte smaker. Modningen av osten har også en hel del og for å kunne sette riktig drikke til.

En god huskeregel er at hvitvin vil være et bedre forslag enn rødvin til ost, stort sett alltid. Dette er fordi oster stort sett er fete og salte som krever høy friskhet i vinen, saltet kan også fremheve garvestoffene i rødvin som ikke er spesielt kledelig.

Rødvin kan funke til noen oster, da stort sett faste og kornete oster med litt lagring, som for eksempel comté, parmesan og gruyère. Jo mykere og mer lagret osten er, jo mer utviklet bør rødvinen være.

Til de samme type ostene er det selvsagt veldig godt med hvitvin også. Her kan chardonnay være helt fantastisk, gjerne litt utviklet. Savagnin fra Jura, er også veldig godt til litt fastere oster, og vinene kan også ha litt flor. Dermed blir også tørr sherry et fint drikkefølge til disse faste ostene.

iStock-958364666.jpg [514.75 KB]
(Foto: Natalia Van Doninck)

Litt mykere oster, som brie og camembert kan passe til rødvin hvis ostene ikke er for modne. Jo modnere de er, jo mer friskhet og konsentrasjon trenger de. Gode eksempler er chardonnay i god kvalitet og gode rieslinger fra Alsace eller Tyskland.

Til geitost som for eksempel chevre fungerer det med både tørr og litt søtere vin. Sauvignon blanc har en friskhet og fruktighet som passer godt til. Chenin blanc og riesling i både halvtørre og helt tørre utgaver kan også være en fin kombinasjon.

Marte_20220804140519.jpg [101.82 KB]
Marte Øyen Nordahl er
Apéritifs mat- og vinekspert


Hvis du prøver deg på veldig modne oster som blåmuggost og moden rødkittost mener jeg at du trenger noe sødme i vinen for å kunne hamle opp med de salte, utviklede, av og til ammoniakklignende smakene. Gjerne spätlese eller auslese, fra Tyskland/Østerrike, eller hvis du er glad i veldig søtt så kan du prøve tokaj og sauternes. Klassisk til blåmuggost som for eksempel stilton er portvin, en uslåelig god kombinasjon.



Problemet blir ofte at en av alle disse typene ost blir lagt på ostefatet, så hva velger vi da? Vel, det er ikke så lett å svare på. Inneholder ostefatet en del moden ost og blåmuggost ville jeg valgt en vin med mye friskhet og litt sødme, som for eksempel en riesling kabinett eller spätlese.

Hvis du ikke helt klarer å finne vinen du vi ha til osten er det veldig mye godt øl som passer til ost, de har ofte både litt sødme og god friskhet som hamler opp med de salte modne ostene. Mange typer surøl og trappistøl er veldig godt til ost. Eplesider kan også være godt til veldig mange oster.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her