Vin å bli glad av

Denne italienske vinen er så deilig at det er uunngåelig å ikke bli berørt av dens gode egenskaper.
Aase E. Jacobsen
23 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Osvaldo Barberis Dolcetto di Dogliani Valdiba 2013 (52826) er innsmigrende med mye blåbær og mørke skogsbær samtidig som den har god frukt, fylde og syre samt lett bitt i ettersmaken. Den lever derfor opp til druen dolcettos navn som betyr søt. Men vi snakker absolutt ikke om en søt vin, det er heller frukten som er sødmefylt. Et herlig følge til utrolig mange matretter - eller når du har lyst på et godt glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Etter boka
Dogliani regnes for øvrig som ekstra gunstig for dolcetto siden (de gode) vinene herfra gjerne har mer karakter og eleganse enn dolcetto fra andre deler av Langhe og Piemonte. Men alt avhenger som alltid av produsenten, og Osvaldo Barberis gjør alt etter boka.

Lavt utbytte
Druene kommer fra en vinmark ved navn Valdiba som er kjent for å gi elegante viner. Barberis praktiserer økologisk dyrking, og vinmarkene har høy beplantingstetthett hvilket holder avlingen naturlig nede. I tillegg utføres klasetynning som også bidrar i samme retning. Dolcetto er av naturen en relativt produktiv drue, noe som i en lang periode bidro til at dens renomme ikke var det beste. Men i de siste ti-femten årene har det skjedd en kraftig opprusting i hele regionen, hvilket både barbera og dolcetto har nytt glede av.

Minibarolo
Barberis dolcetto har derfor god konsentrasjon uten å være overekstrahert, ei heller er alkoholen veldig høy. På grunn av klimaendringene er 13,5 prosent i dag for moderat å regne når det er snakk om Piemonte. Den er ikke filtrert, noe som også bidrar til den gode stoffligheten. Men det er ikke snakk om noen særlig kompleks vin, ei heller noe for kjelleren.

Det er derimot dens storebror Osvaldo Barberis Muntaja Nebbiolo d'Alba 2009 (90638) som henter sine druer fra Barberis' vinmark i Monforte d'Alba, en av Barolo-landsbyene. Derfor er det snakk om en ganske kraftig nebbiolo d'alba med mye krydder og god intensitet samt faste fine tanniner og god lengde. En minibarolo til minipris.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her