Vil starte gourmetlinje

Oppdal videregående skole vil starte en egen gourmetlinje for elitekokker.
Redaksjonen
25 Oktober 2007 - 10:00

Både skoler og restauranter i hele Norge mangler arbeidskraft. Trenden ser dårlig ut, og i dag mangler bransjen 1 500 kokker. Nå er det noen som vil ta tak i problemet.
 
Det er faglærer Norvald Sandvik på restaurant- og matfag på Oppdal videregående skole som går i bresjen for nyheten.
 
Bakgrunnen er at både skolene og restaurantbransjen over hele landet har opplevd at rekrutteringen har gått tilbake de tre-fire siste årene. Dette skjer til tross for at kokkefaget er ett av de mest profilerte håndverksfagene i norske medier.
 
Spennende
Sandvik frykter at ubekvem arbeidstid, stress og hardt arbeid kan ha skremt elever fra å søke til faget. Derfor er det svært viktig å få fokus over på de positive og spennende sidene ved det å lage mat, mener han.
 
- Det ser ikke ut til at det hjelper at vi praktisk talt daglig kan følge mesterkokker på en eller annen kanal på TV, sier han.
 
Stramt marked
På grunn av den store mangelen både på kokkeelever og faglærte kokker, er dette et fag der det absolutt ikke er vanskelig å få lærlingplass. Et stramt arbeidsmarked vil som regel også resultere i bedre lønns- og ansettelsesforhold.
 
Nye ideer
Med bakgrunn i dette ønsker altså Oppdal videregående skole nå å lansere en egen gourmetlinje for kokkeelever som går andre året på videregående.
 
-  Vi har fått noen ideer som vi egentlig syns at det er litt merkelig at ingen andre i Norges land har grepet fatt i tidligere. Vi vil i første omgang invitere bransje ved kokkelaug og opplæringskontor i Sør-Trøndelag til informasjonsmøte og idédugnad. Vi tenker også på å invitere de andre kokkskolene, sier Sandvik til Oppdalingen.
 
De beste
- Det vi ser for oss er en egen gourmetlinje der vi tar inn de aller beste elevene fra førsteåret, det såkalte Vg1. Vi er avhengig av å få med bedriftene og bransjen på opplegget. Vi ser også for oss at vi får kjendiskokker til skolen for å forelese og demonstrere. Det har allerede vært kontakt med et par av de beste kokkene i landet som har sagt seg villig både til å delta og til å ta imot elever på sine kjøkken, sier Norvald Sandvik.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her