Verdensberømt cocktail

I dag slår vi et slag for verdens mest berømte romdrink noensinne, og her får du selvfølgelig den klassiske oppskriften.
Redaksjonen
20 November 2009 - 13:00

Vi er på full fart inn i en feststemt tid med masse god mat og hyggelige selskap.
 
Den aller beste måten å starte et bedre måltid på er å nyte en skikkelig god aperitiff som gjør at du får vann i munnen og som skjerper appetitten, og hva er vel da bedre enn denne klassiske romdrinken?
 
Den opprinnelige oppskriften på Daiquiri stammer fra den amerikanske gruveingeniøren Jennings Stockton Cox som jobbet ved de nyetablerte gruvene på Cuba i 1898.
 
Arbeidet ved gruvene var hardt, og det var stor fare for ulykker og ikke minst gulsott, så - for å kunne tiltrekke seg kvalifiserte ingeniører - fikk de gode godtgjørelser, deriblant en måndelig rasjon med Bacardi rom.
 
Cox begynte snart å eksperimentere med blandinger av romen for å finne en perfekt miks som kunne svale ham i den trykkende heten, og mot slutten av 1898 kom han frem til det som skulle ta navnet fra den lille gruvebyen Daiquiri.
 
 
Daiquiris popularitet spredte seg raskt, og den var berømt i Havana under forbudstiden i USA. Ingen bar var mer berømt for sine daiquiris enn Hemingways favorittbar El Floridita.
 
Det var her at bartenderen Constante Ribailagua for første gang lagde varianter av Cox' oppskrift med bruk av karibiske frukter som mango i stedet for lime.
 
Etter en studietur til USA ble han inspirert til å begynne å lage frosne cocktails ved hjelp av en blender, og de første Frozen Daiquiris så dagens lys.
 
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online.
 
 
Vi ønsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post. Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Illustrasjonsfoto (frozen daiquiri): Solveig Edlund

Daiquiri

Daiquiri

Fremgangsmåte

Press limejuicen og ha den i en cocktailshaker. Tilsett sukker og rør til sukkeret har løst seg opp.
 
Ha i romen og fyll shakeren halvfull med knust is, rist sammen til det begynner å rime på shakeren.
 
Dobbeltsil (sil gjennom cocktailsilen og en finmasket tesil) over i et godt avkjølt cocktailglass. Pynt eventuelt med en skive lime på kanten.
 
Tips: For å avkjøle cocktailglasset best fyller du det med knust is før du begynner å lage cocktailen, eller har det i fryseren en god stund.
 
 
Råvare:

Sendt inn av Bacardi

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her