Verdensberømt cocktail

I dag slår vi et slag for verdens mest berømte romdrink noensinne, og her får du selvfølgelig den klassiske oppskriften.
Redaksjonen
20 November 2009 - 13:00

Vi er på full fart inn i en feststemt tid med masse god mat og hyggelige selskap.
 
Den aller beste måten å starte et bedre måltid på er å nyte en skikkelig god aperitiff som gjør at du får vann i munnen og som skjerper appetitten, og hva er vel da bedre enn denne klassiske romdrinken?
 
Den opprinnelige oppskriften på Daiquiri stammer fra den amerikanske gruveingeniøren Jennings Stockton Cox som jobbet ved de nyetablerte gruvene på Cuba i 1898.
 
Arbeidet ved gruvene var hardt, og det var stor fare for ulykker og ikke minst gulsott, så - for å kunne tiltrekke seg kvalifiserte ingeniører - fikk de gode godtgjørelser, deriblant en måndelig rasjon med Bacardi rom.
 
Cox begynte snart å eksperimentere med blandinger av romen for å finne en perfekt miks som kunne svale ham i den trykkende heten, og mot slutten av 1898 kom han frem til det som skulle ta navnet fra den lille gruvebyen Daiquiri.
 
 
Daiquiris popularitet spredte seg raskt, og den var berømt i Havana under forbudstiden i USA. Ingen bar var mer berømt for sine daiquiris enn Hemingways favorittbar El Floridita.
 
Det var her at bartenderen Constante Ribailagua for første gang lagde varianter av Cox' oppskrift med bruk av karibiske frukter som mango i stedet for lime.
 
Etter en studietur til USA ble han inspirert til å begynne å lage frosne cocktails ved hjelp av en blender, og de første Frozen Daiquiris så dagens lys.
 
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online.
 
 
Vi ønsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post. Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Illustrasjonsfoto (frozen daiquiri): Solveig Edlund

Daiquiri

Daiquiri

Fremgangsmåte

Press limejuicen og ha den i en cocktailshaker. Tilsett sukker og rør til sukkeret har løst seg opp.
 
Ha i romen og fyll shakeren halvfull med knust is, rist sammen til det begynner å rime på shakeren.
 
Dobbeltsil (sil gjennom cocktailsilen og en finmasket tesil) over i et godt avkjølt cocktailglass. Pynt eventuelt med en skive lime på kanten.
 
Tips: For å avkjøle cocktailglasset best fyller du det med knust is før du begynner å lage cocktailen, eller har det i fryseren en god stund.
 
 
Råvare:

Sendt inn av Bacardi

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her