Dagens rett

Aligot verdens beste potetmos

Verdens beste potetmos kan du spise uten tilbehør

Verdens beste potetmos kan du spise uten tilbehør

For når potetmos blandes med store mengder ost og crème fraîche trengs ikke så mye mer. Bortsett fra noe godt i glasset selvsagt.
09 Februar 2022 - 00:00

I Aubrac - midt i det franske sentralmassivet - hvor denne retten stammer fra, har den da også hjulpet folk gjennom vanskelige tider. Den startet som en rett basert på gammelt brød og ost - noe det alltid fantes. Men etter at kornhøsten slo feil en gang på 1700-tallet, ble den nyankomne og velvillige poteten redningen. 

Osten som brukes er tome fraiche, en lett modnet usaltet utgave av tome også kalt tomme – en klassisk ost fra dette området. Den unge utgaven er ikke tilgjengelig i Norge, og den velmodnete er ganskel luksuriøs for dette formålet. Men norske alternativer er Ung Grotteost fra Hitra, Kalven fra Gimstad, Soleglad skorpefri fra Skarbø, Ung Molde-ost eller Østavind fra Tine. Alle disse smelter lett, men ikke slik som cheddar som ikke lager tråder når den smelter. For trådene vil vi ha i denne retten.  

Her finner du oversikt over norske ostetyper

Når det kommer til poteter, fortrekker franskmenn en hollandsk sort, pomme de terre bintje. Den er en melen potetsort, og kan derfor erstattes av en rekke norske sorter som pimpernell, kerrs pink og troll, men også mandelpotet, ringerikspotet og gulløye. Selv om de to siste er litt vanskeligere å skrelle på grunn av "øynene". 

Hvis du synes at potetmos blir litt kjedelig alene, kan du fint servere den til gode pølser. Litt spekemat eller rester fra søndagsmiddagen. Hvis du ikke klarer å spise opp alt er aligot-rester perfekt som alternativt lokk på shephers's pie.

Sannsynligheten er imidlertid liten for at det blir rester, så godt smaker dette. Spesielt om du varter opp med en fransk fjellvin eller -øl.

Aligot - verdens beste potetmos

Aligot - verdens beste potetmos

Fremgangsmåte

  1. Kok potene i lettsaltet vann. Lag potetmos.
  2. Kok opp crème fraîche, laurbærblad og hvitløk. Ta av platen og la trekke noen minutter.
  3. Fjern hvitløken og laurbærbladet og tilsett crème fraîche i potetmosen. Smak til med salt og pepper.
  4. Sett kjelen tilbake på platen på svakeste varme og tilsett revet ost under jevn omrøring. Osten skal smelte og gi mosen en elastisk konsistens
  5. Mange retter der du med fordel kan bruke potetmos

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her