Dagens rett

Aligot verdens beste potetmos

Verdens beste potetmos kan du spise uten tilbehør

Verdens beste potetmos kan du spise uten tilbehør

For når potetmos blandes med store mengder ost og crème fraîche trengs ikke så mye mer. Bortsett fra noe godt i glasset selvsagt.
09 Februar 2022 - 00:00

I Aubrac - midt i det franske sentralmassivet - hvor denne retten stammer fra, har den da også hjulpet folk gjennom vanskelige tider. Den startet som en rett basert på gammelt brød og ost - noe det alltid fantes. Men etter at kornhøsten slo feil en gang på 1700-tallet, ble den nyankomne og velvillige poteten redningen. 

Osten som brukes er tome fraiche, en lett modnet usaltet utgave av tome også kalt tomme – en klassisk ost fra dette området. Den unge utgaven er ikke tilgjengelig i Norge, og den velmodnete er ganskel luksuriøs for dette formålet. Men norske alternativer er Ung Grotteost fra Hitra, Kalven fra Gimstad, Soleglad skorpefri fra Skarbø, Ung Molde-ost eller Østavind fra Tine. Alle disse smelter lett, men ikke slik som cheddar som ikke lager tråder når den smelter. For trådene vil vi ha i denne retten.  

Her finner du oversikt over norske ostetyper

Når det kommer til poteter, fortrekker franskmenn en hollandsk sort, pomme de terre bintje. Den er en melen potetsort, og kan derfor erstattes av en rekke norske sorter som pimpernell, kerrs pink og troll, men også mandelpotet, ringerikspotet og gulløye. Selv om de to siste er litt vanskeligere å skrelle på grunn av "øynene". 

Hvis du synes at potetmos blir litt kjedelig alene, kan du fint servere den til gode pølser. Litt spekemat eller rester fra søndagsmiddagen. Hvis du ikke klarer å spise opp alt er aligot-rester perfekt som alternativt lokk på shephers's pie.

Sannsynligheten er imidlertid liten for at det blir rester, så godt smaker dette. Spesielt om du varter opp med en fransk fjellvin eller -øl.

Aligot - verdens beste potetmos

Aligot - verdens beste potetmos

Fremgangsmåte

  1. Kok potene i lettsaltet vann. Lag potetmos.
  2. Kok opp crème fraîche, laurbærblad og hvitløk. Ta av platen og la trekke noen minutter.
  3. Fjern hvitløken og laurbærbladet og tilsett crème fraîche i potetmosen. Smak til med salt og pepper.
  4. Sett kjelen tilbake på platen på svakeste varme og tilsett revet ost under jevn omrøring. Osten skal smelte og gi mosen en elastisk konsistens
  5. Mange retter der du med fordel kan bruke potetmos

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her