Planlegging er nøkkelen til suksess for de fleste områder i livet, og spesielt viktig er det på kjøkkenet når du skal lage noe mer enn en brødblings til deg selv. Selv hverdagsmiddagen går som en drøm hvis forbredelsene blir satt i system. Og skal du arrangere selskap, lønner det seg absolutt å lage en fremdriftsplan, altså hvilke oppgaver må løses til hvilket tidspunkt. Når du har kommet så langt som til å "bryte opp" det som skal serveres i tidsfestede oppgaver, har du nærmet deg målet betraktelig. Da er det tid for å gå ned i detaljene. Mis-en-place heter det på fagspråket når du legger frem alle ingrediensene i den riktige formen, altså tilmålt, renset og finhakket, og i den riktige rekkefølgen.
Råvarene til denne menyen er ikke veldig eksklusive men likevel ikke helt hverdagslige. Uansett bør de fleste lommebøker tåle belastningen. Skal du spare inn noe sted, er det lettest å få til med drikkevarene. Siden det ikke serveres noen form for forrett, er en velkomstdrink forfriskende og godt til. Da kan du godt servere en som metter litt. Men som er lett hva angår alkohol og dermed rimelig. Og siden den musserende vinen som inngår skal blandes med smakssterk juice, er det helt unødvendig å kjøpe noe annet enn den rimeligste så lenge den er tørr. Som spanske Delapierre, Brut (6781).
Når vi kommer til maten, er det ikke lenger billigst mulig som teller, men best mulig i forhold til maten og lommeboka. En slik lett og vårlig rett ber om enten en hvitvin eller en bærfruktig og frisk rødvin med bløte tanniner. Det hvite budsjettalternativet er en sørfransk chardonnay fra Celliers du Mazet; Chardonnay Chantovent Dolmen des Fees 2005 (33920) som både gir god vinvaluta, er lett å forstå og dermed like for mange. Duften er innbydende frisk med noe sitrus, tropisk frukt og smør. Smaken er rund og fruktig med behagelig friskhet og bra fedme. Ingen stor kompleksitet men det holder akkurat til dette formålet når altså lommeboken bestemmer.
Rødvin er imidlertid hva de fleste foretrekker, og i hvert fall når det er kjøtt på tallerkenen. Til lyst kjøtt som kylling, og i hvert fall i den lette og vårlige komposisjonen vi har valgt, trenger vi ikke en kraftig vin. Bare den er frisk og ungdommelig i bærpreget og uten tørre tanniner verken fra drue eller fat.
Sørfranske Isabelle (41184) er som navnet antyder en feminin vin med preg av søte skogsbær i så vel duften og smaken som er bløt og behagelig. Ettersmaken byr på et friskt og godt skogsbærpreg. Ingen stor vin men velkomponert og helt klart laget for å falle i smak hos mange (ikke bare hos damene altså!). Dessuten er den behagelig priset. En svært anvendelig sommervin som tjener på å serveres lett avkjølt, i alle fall aldri over 16 grader. Til kyllingen klarer den seg helt fint.
Du kan imidlertid trygt nyte Solferino, for den er i tillegg en veldig god vin i seg selv og til kyllingen. Den er full av røde og mørke skogsbær samt kirsebærkjerner. Smaken er saftig og frisk, god frukt, fine og bløte tanniner. Avslutningen er god, frisk og veldig deilig. Perfekt sommervin servert lettere avkjølt som er laget for å drikkes mens den er ung og forførende. Det vil si frem til tidlig høst.
Vårlig velkomstdrink
Fremgangsmåte
Bruk store vinglass. Bland ingrediensene bortsett fra vinen som tilsettes i siste sekund sammen med 2 grovkuttete jordbær. Det siste jordbæret deler du i to nesten helt gjennom og henger på kanten av glasset. Server med et farget sugerør.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Urtefylte kyllinglår med asparges og sjysaus
Fremgangsmåte
Bein ut kyllinglårene ved å klippe opp undersiden og derfra skjære ut beinet. Ikke fjern skinnet. Ta vare på beinene til kraft.
Brett ut de utbeinete kyllingkjøttstykkene med kjøttsiden opp. Fordel urteblandingen på de fire stykkene og dryss over salt og pepper. Rull sammen til en pølse og bind opp med kjøkkenhyssing. Varm opp litt olivenolje i en steikepanne og stek rullene til de er pent brune. Salte og pepre og overfør til en ildfast form og ettersteik i ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Kok ut pannen med 2 dl vann, ta vare på sjyen og sil den. Sil kraften som dannes i formen under ettersteikingen og ta vare på denne også.
jysausen:
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
84 POENG
Ekstra god asparges
Fremgangsmåte
- Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Avkjøl raskt med iskaldt vann.
- Like før servering koker du opp smør, vann, sitron, salt, pepper og sukker i en vid kjele og ruller aspargesen rundt i denne blandingen ½ minutt til sammen.
- Dryss over finhakket persille ved servering.
- Server den lune aspargesen til stekt kyllingbryst eller kyllingruller med sjysaus og små nypoteter som er vendt i litt smeltet smør,
- finklippet gressløk, salt og pepper.
- Eller aller enklest men likevel veldig godt nykokt pasta med en god klatt smør.
Flere deilig retter med asparges
Drikke som passer til denne oppskriften
-
79 POENG
Slik lager du rabarbrasuppe
Fremgangsmåte
Vask og skrell rabarbrastilkene hvis de er grovtrevlete. Kutt i biter. Ha i en kasserolle og hell over vannet. Kok opp og la trekke til rabarbraen er mør. Tilsett sukkeret, litt etter litt mens du smaker og rør til det er oppløst.
Pisk potetmelet ut i litt kaldt vann og ha i suppa. Kok raskt opp men la den ikke koke etterpå. Det er nå du skal kjøre den sammen med jordbær om du ønsker mer farge.
Server lun eller kald med en kule vaniljeiskrem, gjerne hjemmelaget eller kjøpt.
Pynt med jordbær i skiver.
Tips1: Du kan tilsette 100-200 gram jordbær etter at rabarbraen er kokt for maksimalt med rødfarge.
Tips2: Hvis du har i skrellet når du koker rabarbraen, får du med mer farge.
Her finner du mange oppskrifter med rabarbra
Her får du svært så praktiske kokketips
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
85 POENG
Hjemmelaget vaniljeiskrem
Fremgangsmåte
Oppskriften gir 1,2 liter is.
Sett en bolle som tar 1,5-2 liter i kjøleskapets frysedel.
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
Hell melk og fløte i en tykkbunnet kasserolle og kok opp sammen med 1 ss sukker. Splitt vaniljestengene og grav ut frøene som has i melkeblandingen sammen med selve stengene. Kok opp ved middels varme under stadig omrøring. Hell en tredel av den kokende melken i eggedosisen mens du pisker kraftig. Hell dette tilbake i kjelen og rør godt mens blandingen får koke ved svak varme til den har oppnådd passe tykkelse. Hvilket vil si at den "henger igjen" på baksiden av en treskje. Ta kjelen av platen og hell massen gjennom en sil over i den avkjølte bollen. Sett til avkjøling men pass på at det ikke danner seg snerk, derfor må du røre med jevne mellomrom.
Når blandingen er avkjølt, helles den i iskremmaskinen og overføres til egnet emballasje for oppbevring i fryseboks frem til bruk. Eller isen kan settes til innfrysing i fryseboksen i en så bredbunnet bolle som mulig. Da må du røre i isen minst tre ganger, og aller helst fire-fem, i løpet av innfrysingen som tar minst tre-fire timer. Iskremen må tas ut 10 minutter før servering for å mykne. Den tåler minst en ukes opphold i fryseren, men den blir så god at restene forsvinner nok lenge før det!
Serveres gjerne sammen med Rabarbrasuppe
Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
89 POENG
-
85 POENG
-
83 POENG