Sottimano Bric del Salto Dolcetto 2016 og Sottimano Langhe Nebbiolo 2015 er begge perfekte vårviner – saftige og strukturerte med en særlig god renhet i frukten. For dolcettoens del betyr det bløt sødme i retning blåbær og for nebbioloen mørkere søte kirsebær. Disse godsakene balanseres av gode syrer slik at dolcettoen kan følge alt fra kraftig torsk til pasta og nebbioloen pasta til rødt kjøtt.
Kvaliteten er et resultat av vinmarkene hvor druene kommer fra og produsentens arbeid i vinmarkene. Den familiedrevne vingården Sottimano har jobbet økologisk siden sønnen i huset, Andrea, tok over ansvaret for vinmakingen på midten av 2000-tallet. Siden pappa Rino startet opp på slutten av 1960-tallet, har vingården vokst til 18 hektar, hovedsakelig i Neive-delen av Barbaresco DOCG som for øvrig deles inn i fire deler, Treiso, Alba, Barbaresco og altså Neive.
Det er åpenbart at Andrea når han forteller om familiens arbeid på vingården, har veldig sterke følelser for akkurat denne delen av DOCG-et som ikke er like kjent som området rundt Barbaresco by.
I Neive er vinmarken Basarin en av de mest kjente, og det er derfra Andrea henter druene til sin Langhe Nebbiolo. Han bruker druene fra de yngre vinstokkene til denne vinen, men Basarins gode potensial viser seg allerede her. Senere vil også hans barbaresco fra denne vinmarken komme til Norge, og det er all grunn til å glede seg. Basarin gir nemlig en veldig strukturert og elegant vin med godt lagringspotensial. Som vi her altså har fått en smakebit av, og til en langt lavere pris.
Dolcettoen kommer dels fra Basarin, og dels fra San Cristoforo og ikke minst Cotta. Denne siste er en av Sottimanos spesialiteter, som også ligger i Neive og som derfor ikke er særlig kjent hos oss. Tilgjengelig i Norge er både 2014 og 2013 som gir veldig forskjellige uttrykk for både vinmark og drue. Mens 2014 er fast og mer robust, er 2013 bare veldig deilig, men også lovende. Det de har til felles er solid barbarescokvalitet.
Andrea er overbevist om at det er satsingen på økologi i vinmarken som gjør at terroiruttrykket speiles av årgangen. Det har også mye å si av vinene er spontangjæret, og verken klares eller filtreres.
En annen spesialitet fra Sottimano er cru-et Curra. Fra denne 1,5 hektar store amfiteaterformete parsellen med 60 år gamle vinstokker kommer deres aller beste vin, og som i 2013 er usedvanlig god. Årgangen sikrer en veldig innsmigrende stil som gjør den drikkbar allerede nå, men er du tålmodig, belønnes du med en vin som med tiden folder ut hele sitt potensial.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....