Godbiter i pollisten
Vårlig hilsen fra Piemonte – og noe du kan putte i kjelleren

Vårlig hilsen fra Piemonte – og noe du kan putte i kjelleren

Dolcetto som erstatter rosevin og hvitvin, og nebbioloer som kan åpnes allerede i dag, eller legges innerst i vinkjelleren, er denne ukes meny.
Aase E. Jacobsen
25 April 2018 - 14:45

Sottimano Bric del Salto Dolcetto 2016 og Sottimano Langhe Nebbiolo 2015 er begge perfekte vårviner – saftige og strukturerte med en særlig god renhet i frukten. For dolcettoens del betyr det bløt sødme i retning blåbær og for nebbioloen mørkere søte kirsebær. Disse godsakene balanseres av gode syrer slik at dolcettoen kan følge alt fra kraftig torsk til pasta og nebbioloen pasta til rødt kjøtt.

 

Kvaliteten er et resultat av vinmarkene hvor druene kommer fra og produsentens arbeid i vinmarkene. Den familiedrevne vingården Sottimano har jobbet økologisk siden sønnen i huset, Andrea, tok over ansvaret for vinmakingen på midten av 2000-tallet. Siden pappa Rino startet opp på slutten av 1960-tallet, har vingården vokst til 18 hektar, hovedsakelig i Neive-delen av Barbaresco DOCG som for øvrig deles inn i fire deler, Treiso, Alba, Barbaresco og altså Neive.

Det er åpenbart at Andrea når han forteller om familiens arbeid på vingården, har veldig sterke følelser for akkurat denne delen av DOCG-et som ikke er like kjent som området rundt Barbaresco by.

 

I Neive er vinmarken Basarin en av de mest kjente, og det er derfra Andrea henter druene til sin Langhe Nebbiolo. Han bruker druene fra de yngre vinstokkene til denne vinen, men Basarins gode potensial viser seg allerede her. Senere vil også hans barbaresco fra denne vinmarken komme til Norge, og det er all grunn til å glede seg. Basarin gir nemlig en veldig strukturert og elegant vin med godt lagringspotensial. Som vi her altså har fått en smakebit av, og til en langt lavere pris.

Dolcettoen kommer dels fra Basarin, og dels fra San Cristoforo og ikke minst Cotta. Denne siste er en av Sottimanos spesialiteter, som også ligger i Neive og som derfor ikke er særlig kjent hos oss. Tilgjengelig i Norge er både 2014 og 2013 som gir veldig forskjellige uttrykk for både vinmark og drue. Mens 2014 er fast og mer robust, er 2013 bare veldig deilig, men også lovende. Det de har til felles er solid barbarescokvalitet.

Andrea er overbevist om at det er satsingen på økologi i vinmarken som gjør at terroiruttrykket speiles av årgangen. Det har også mye å si av vinene er spontangjæret, og verken klares eller filtreres. 

 

En annen spesialitet fra Sottimano er cru-et Curra. Fra denne 1,5 hektar store amfiteaterformete parsellen med 60 år gamle vinstokker kommer deres aller beste vin, og som i 2013 er usedvanlig god. Årgangen sikrer en veldig innsmigrende stil som gjør den drikkbar allerede nå, men er du tålmodig, belønnes du med en vin som med tiden folder ut hele sitt potensial. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her