Godbiter i pollisten
Vårlig hilsen fra Piemonte – og noe du kan putte i kjelleren

Vårlig hilsen fra Piemonte – og noe du kan putte i kjelleren

Dolcetto som erstatter rosevin og hvitvin, og nebbioloer som kan åpnes allerede i dag, eller legges innerst i vinkjelleren, er denne ukes meny.
Aase E. Jacobsen
25 April 2018 - 13:45

Sottimano Bric del Salto Dolcetto 2016 og Sottimano Langhe Nebbiolo 2015 er begge perfekte vårviner – saftige og strukturerte med en særlig god renhet i frukten. For dolcettoens del betyr det bløt sødme i retning blåbær og for nebbioloen mørkere søte kirsebær. Disse godsakene balanseres av gode syrer slik at dolcettoen kan følge alt fra kraftig torsk til pasta og nebbioloen pasta til rødt kjøtt.

 

Kvaliteten er et resultat av vinmarkene hvor druene kommer fra og produsentens arbeid i vinmarkene. Den familiedrevne vingården Sottimano har jobbet økologisk siden sønnen i huset, Andrea, tok over ansvaret for vinmakingen på midten av 2000-tallet. Siden pappa Rino startet opp på slutten av 1960-tallet, har vingården vokst til 18 hektar, hovedsakelig i Neive-delen av Barbaresco DOCG som for øvrig deles inn i fire deler, Treiso, Alba, Barbaresco og altså Neive.

Det er åpenbart at Andrea når han forteller om familiens arbeid på vingården, har veldig sterke følelser for akkurat denne delen av DOCG-et som ikke er like kjent som området rundt Barbaresco by.

 

I Neive er vinmarken Basarin en av de mest kjente, og det er derfra Andrea henter druene til sin Langhe Nebbiolo. Han bruker druene fra de yngre vinstokkene til denne vinen, men Basarins gode potensial viser seg allerede her. Senere vil også hans barbaresco fra denne vinmarken komme til Norge, og det er all grunn til å glede seg. Basarin gir nemlig en veldig strukturert og elegant vin med godt lagringspotensial. Som vi her altså har fått en smakebit av, og til en langt lavere pris.

Dolcettoen kommer dels fra Basarin, og dels fra San Cristoforo og ikke minst Cotta. Denne siste er en av Sottimanos spesialiteter, som også ligger i Neive og som derfor ikke er særlig kjent hos oss. Tilgjengelig i Norge er både 2014 og 2013 som gir veldig forskjellige uttrykk for både vinmark og drue. Mens 2014 er fast og mer robust, er 2013 bare veldig deilig, men også lovende. Det de har til felles er solid barbarescokvalitet.

Andrea er overbevist om at det er satsingen på økologi i vinmarken som gjør at terroiruttrykket speiles av årgangen. Det har også mye å si av vinene er spontangjæret, og verken klares eller filtreres. 

 

En annen spesialitet fra Sottimano er cru-et Curra. Fra denne 1,5 hektar store amfiteaterformete parsellen med 60 år gamle vinstokker kommer deres aller beste vin, og som i 2013 er usedvanlig god. Årgangen sikrer en veldig innsmigrende stil som gjør den drikkbar allerede nå, men er du tålmodig, belønnes du med en vin som med tiden folder ut hele sitt potensial. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her