Matkurs og vinkurs

Vinsmaking: 13. desember i Oslo

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner
Foto: (iStock)

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner

Hetvin har stått imot tidens tann og er å regne som den ultimate, klassiske drikken – og hva er vel bedre enn å sette seg tilbake og nyte denne fantastiske vinstilen i kombinasjon med ost midt i vinterkulda?
21 November 2021 - 17:15

At hetvin holder seg godt, er ingenting å diskutere. Det var også derfor vinene kunne spre seg gjennom Europa allerede før vinflaskenes tid for å nytes av europeere som ikke var så heldig å produsere vin selv. Hetvin viste seg jo å bare bli enda bedre med litt tid i fatet på et skip.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern og fortsetter inntil videre med faste, tilviste plasser. Du får kun sitte sammen med de du har bestilt med, og det vil sikres avstand mellom bordene. Dersom dere ikke har bestilt sammen og ønsker å sitte på samme bord, send en e-post til kurs@aperitif.no senest 1 døgn før kursstart..

Sannsynligvis kjenner du til portvin, men vet du hva som er forskjellen på tawny, ruby og colheita? Her har du den store muligheten til både å finne ut av dette og nyte de myke, intense smakene portvin kan by på.
Men hetvin er mer enn portvin, og heller ikke franskmennene har ligget på latsiden innen denne kategorien. Banyuls er en mørk og bærpreget klassiker fra Roussillon laget av den røde druen grenache. Du trenger ikke syltetøy til osten når du har en av disse. Dette er en vin som byr på krydder, mørke bær og et hint av sjokolade.

iStock-170616339.jpg [642.57 KB]

Muscat de Beaumes-de-Venice vil vise seg som en fruktig, herlig sak, og la oss ikke glemme en av de mest intense hetvinene av dem alle, rivesaltes. Denne fortjener en egen status for finessen sin. Som nabo til Banyuls og av samme drue framstår disse to likevel som vidt forskjellige viner, og det er fascinerende å se hvor ulike tradisjonene kan være til tross for den nære beliggenheten. Rivesaltes-vin blir nemlig lagt i glassballonger for modning utendørs i et helt år. Disse runde gjennomsiktige ballongene kalles demi-johns og med disse får moder natur gjøre som hun vil når det gjelder temperatur, fuktighet og sollys. Resultatet er en helt egenartet vin.iStock-1069093380.jpg [1.57 MB]

Madeira og sherry er de siste obligatoriske kandidatene. Sherry fra Jerez-området skiller seg særdeles ut med sine tørre stiler. Fra   kalkholdig jordsmonn har denne stilen funnet veien til enhver vinkelners hjerte, takket være dette salte og floraktige preget som er så utrolig godt til skinke. Det er salt som møter salt, og derfor blir det servert skinke for å gi deg et bedre bilde av hvor kul sherry er til dine tapaskvelder.

Du vil komme ut fra denne smakingen med masse ny lærdom, gode smaker og klassiske kombinasjoner – en helt perfekt pause fra julestria.

Vinliste hetvin desember 2021.jpg [63.29 KB]
Endringer kan forekomme

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her