Matkurs og vinkurs

Vinsmaking: 13. desember i Oslo

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner
Foto: (iStock)

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner

Hetvin har stått imot tidens tann og er å regne som den ultimate, klassiske drikken – og hva er vel bedre enn å sette seg tilbake og nyte denne fantastiske vinstilen i kombinasjon med ost midt i vinterkulda?
21 November 2021 - 16:15

At hetvin holder seg godt, er ingenting å diskutere. Det var også derfor vinene kunne spre seg gjennom Europa allerede før vinflaskenes tid for å nytes av europeere som ikke var så heldig å produsere vin selv. Hetvin viste seg jo å bare bli enda bedre med litt tid i fatet på et skip.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern og fortsetter inntil videre med faste, tilviste plasser. Du får kun sitte sammen med de du har bestilt med, og det vil sikres avstand mellom bordene. Dersom dere ikke har bestilt sammen og ønsker å sitte på samme bord, send en e-post til kurs@aperitif.no senest 1 døgn før kursstart..

Sannsynligvis kjenner du til portvin, men vet du hva som er forskjellen på tawny, ruby og colheita? Her har du den store muligheten til både å finne ut av dette og nyte de myke, intense smakene portvin kan by på.
Men hetvin er mer enn portvin, og heller ikke franskmennene har ligget på latsiden innen denne kategorien. Banyuls er en mørk og bærpreget klassiker fra Roussillon laget av den røde druen grenache. Du trenger ikke syltetøy til osten når du har en av disse. Dette er en vin som byr på krydder, mørke bær og et hint av sjokolade.

iStock-170616339.jpg [642.57 KB]

Muscat de Beaumes-de-Venice vil vise seg som en fruktig, herlig sak, og la oss ikke glemme en av de mest intense hetvinene av dem alle, rivesaltes. Denne fortjener en egen status for finessen sin. Som nabo til Banyuls og av samme drue framstår disse to likevel som vidt forskjellige viner, og det er fascinerende å se hvor ulike tradisjonene kan være til tross for den nære beliggenheten. Rivesaltes-vin blir nemlig lagt i glassballonger for modning utendørs i et helt år. Disse runde gjennomsiktige ballongene kalles demi-johns og med disse får moder natur gjøre som hun vil når det gjelder temperatur, fuktighet og sollys. Resultatet er en helt egenartet vin.iStock-1069093380.jpg [1.57 MB]

Madeira og sherry er de siste obligatoriske kandidatene. Sherry fra Jerez-området skiller seg særdeles ut med sine tørre stiler. Fra   kalkholdig jordsmonn har denne stilen funnet veien til enhver vinkelners hjerte, takket være dette salte og floraktige preget som er så utrolig godt til skinke. Det er salt som møter salt, og derfor blir det servert skinke for å gi deg et bedre bilde av hvor kul sherry er til dine tapaskvelder.

Du vil komme ut fra denne smakingen med masse ny lærdom, gode smaker og klassiske kombinasjoner – en helt perfekt pause fra julestria.

Vinliste hetvin desember 2021.jpg [63.29 KB]
Endringer kan forekomme

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her