Ukens vin
Spansk røverkjøp som finnes i alle polutsalg

Spansk røverkjøp som finnes i alle polutsalg

Her får du utrolig mye smak for 126 kroner.
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2016 - 20:45

Bod. Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 er konsentrert og innsmigrende med fin sødme fra lakris og sjokolade, godt bitt og fin syre. En upretensiøs, men absolutt seriøs vin som er god til så vel gryter som saftige kjøttstykker. Den tåler fint noen år i kjelleren, men sannsynligvis vil du drikke den nå. 14 prosent alkohol i kombinasjon med den sødmefylte mørkere frukten varmer godt på denne tiden av året.

Denne vinen er en god representant for det nye Spania som har så mye godt å by på – særlig fra landets store arsenal av gamle vinstokker.

Ukens vin kommer fra et av de minste, og dermed ikke så veldig kjente spanske områdene, Yecla. Her trives den varmekjære druen monastrell (mourvedre i Sør-Frankrike) som plommen i egget. At den ikke blir kokt i de ubarmhjertige sommersola skyldes høyden over havet (opptil 800 m.o.h.) som sørger for kjølige netter, og det kalkholdige jordsmonnet som hjelper å oppnå en relativt kjølig stil.

Produsenten Barahonda er familiedrevet i fire generasjoner og framstår som en moderne bodega.

Brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda har fortsatt med seg gamlefar på laget.

Hovedfokus er monastrell, og mens ukens vin kun er gjæret i ståltank, brukes fat for de enda mer konsentrerte utgavene. Deres toppvin Zona Zeta, har 20 måneder i fat bak seg og er laget av druer fra hundre år gamle monastrellvinstokker, er en favoritt hos Parker.

Monastrelldruer.

Ren monastrell er også Summum, men her kommer druene fra gamle og upodete vinstokker. Disse vinene finnes ikke i Norge, men det er akkurat slike kraftpakker vi vil se mer av fra Spania. For mens prisene på vin fra andre europeiske vinområder øker mye, er prisene på Yecla-vin ganske stabile.

Denne produsenten lager også flotte og billige monastrellviner

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her