Ukens vin
Knallkjøp som lagrer godt og finnes i nesten alle polutsalg

Knallkjøp som lagrer godt og finnes i nesten alle polutsalg

Denne perlen av en rødvin kommer omtrent med lagringsgaranti, og prisen er eventyrlig gunstig.
Aase E. Jacobsen
25 Oktober 2015 - 13:00

Beviset på Terra d'Alter Alicante Bouschet 2013 sin lagringsevne fikk jeg her om dagen. Da fikk jeg smake samtlige årganger den er laget i, fra 2007 og til aktuell årgang som altså er 2013. Det er ikke mange ande viner jeg vet om i dette prisleiet som holder seg så bra, og som ikke minst uttrykker årgangene så godt. Det må du som regel betydelig opp i pris for å oppleve.

2013 er et år med godt potensial. På nivå med 2007, mine absolutte favoritter fra denne smakingen er 2012 og 2008. Begge kjølig årganger.  

At denne vinen er så billig, har nok sin årsak i at den kommer fra en lite kjent del av Alentejo i Portugal. Portalegre har stort sett bare vært kjent for sine kooperativviner. Men de skilte seg ut ved å være bedre enn viner fra andre kooperativdominerte områder i Portugal. Det avslører mine smaksnotater fra reiser i området på begynnelsen av 90-tallet.

Denne produsenten framhever også Portalegres potensial

Portalegre er kjøligere enn resten av Alentejo hvilket gi friskere frukt og bedre syre. Det er noe som akkurat denne vinen nyter godt av. Den er nemlig laget av druen alicante bouschet som det franske navnet til tross, har 60 års erfaring fra Alentejo.

 

Druetypen som er en kryssing av grenache med petit bouschet, som igjen er en kryssing, oppstod på en tid hvor man søkte etter stadig større motstandskraft mot sykdommer.

Den er laget for varme vekstforhold i Sør-Frankrike og havnet i Alentejo etter krigen en gang hvor flere av de mest kjente vinprodusentene som Herdade do Mouchão og Quinta do Carmo trykket den til sitt bryst. 40 år gammel vin fra sistnevnte smaker fortreffelig den dag i dag. Alicante bouschet bidrar med farge og struktur i blandinger, men ukens vin viser at den kan stå alene.

Peter Bright.

Og ikke minst at den utvikler seg sakte. Det er omtrent ikke fargeforskjeller mellom 2013 og 2007.

Slik smakte Quinta do Carmo sist den fantes i Norge

Produsenten er Terras de Alter som ble startet i 2004 som joint venture mellom to portugisiske familier med lange røtter i den øvre delen av Alentejo samt Peter Bright, den britiske ønologen som i stor grad har satt sitt preg på moderne vinproduksjon i Portugal.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her