Ukens vin
Knallkjøp fra det nye Spania

Knallkjøp fra det nye Spania

Isaac Fernandez er en av de nye stjernene på den spanske vinhimmelen og de to vinene han sender til Norge, gir begge imponerende mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
15 Mars 2018 - 02:00

Legado del Moncayo Garnacha 2016 er i siste årgang ut en veldig god representant for druen garnacha og ikke minst for Campo de Borja i Aragon, som til tross for at området er nabo til Rioja så er berømmelsen en annen. Den er stofflig og konsentrert med mye smak av både jordsmonn og kjøttfull frukt. En solid vin nå som grillsesongen nærmer seg og ikke minst til den forestående påsken med alle dens gode lamme- og viltmiddager.

Storebror Legado del Moncayo Montana Garnacha Old Vines 2016 er laget av druer fra enda eldre vinstokker og vinmarker litt høyere i landskapet - derfor navnet Montana. Forskjellen det gir er en noe større konsentrasjon samt at den har et kortere opphold i fat før flasketapping. Bruksområdet er det samme, du får bare litt mer av alt, og ikke minst en litt bredere smaksprofil på grunn av fatmodningen. Men vi snakker altså ikke om eikepreg i vanlig spansk forstand, for fatkarakteren er svært godt integrert i den rike frukten.

Gamle vinstokker gir spesielt gode resultater.

Campo de Borja har et kontinentalt klima som betyr høye temperaturer om sommeren. Noe som reguleres av høyden over havet, samt ikke minst at kjøligere år som 2016 gir en friskere fruktkarakter.

Vinmarkene som druene er hentet fra ligger ved foten av Moncayo-fjellet - en utdødd vulkan - som har trukket til seg flere visjonære vinmakere. Det er kombinasjonen av høyde over havet – opp mot 750 m.o.h. – et sterkt og karrig kalk- og jernholdig jordsmonn og druen garnacha, som er trylleformularet.

Se alle vinene på polet fra Moncayo-fjellets skråninger

Ukens viner er signert Isaac Fernandez som har skapt seg et navn fra Ribera del Duero og Toro hvor han jobbet for blant andre Mauro. Han har sammen med den amerikanske importøren Aurelio Cabestrero laget et firma, Isaac Fernandez Seleccion, som leter etter tilsvarende området med uutnyttet potensial.

Isaac Fernandez i Campo de Borja.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her