Villa Cavallo 2009 er en moden, men fortsatt levende og konsentrert 10 år gammel toscansk boksvin som egner seg til svært mange matretter, fra elggryte til lammesteik, via ostefat til grillmat, om du fortsatt holder på med det.
Tapp den over i en fin karaffel, og du kan holde en liten blindsmaking for dine gjester. De blir garantert overrasket når format, alder og pris avsløres.
Den har selvsagt ikke vært i boksen mer enn et par uker før den kom i salg. Derimot har den modnet i fat i to omganger, først i to år i 5000 liters tønner av slavonsk eik, deretter ett år i brukte, franske barriques for så å overføres til ståltanker fram til tapping.
Det kan sammenlignes med å lagre en vin i en gigantflaske; og jo større flaske, jo bedre holdbarhet, er tommelfingerregelen. Derfor er denne vinen selv etter 10 år så frisk. Den finnes også i normalflaske til en veldig gunstig pris
Men det hjelper jo ikke å lagre vin som er mindre god i utgangspunktet på denne måten. Og det er det som er styrken med akkurat denne vinen; den er forbaska god fortsatt, sin forholdsvis anonyme opprinnelse til tross. Bak denne vinen står et firma som heter Cerester, drevet av David Volterrani, som spesialiserer seg på å kjøpe vin i bulk og tapper viner under forskjellige varemerker – Villa Cavallo er derfor ikke en vingård. Men druematerialet kommer fra Capalbio sør i Maremma, altså på den toscanske vestkysten.
Druematerialet er sangiovese og merlot. Denne kombinasjonen er ikke så uvanlig for toscanske viner beregnet på å nytes unge, mens de er på sitt fruktigste, men som denne vinen viser, har de likevel et potensial, så lenge alt er gjort riktig.
Selv om David Volterrani kommer fra en toscansk vinfamilie, har han vinmakererfaring fra både Australia og New Zealand, noe som ikke var helt vanlig i 1994 da han startet Cerester. Det er vanskelig å lese av denne erfaringen i en såpass moden vin, og spesielt ikke siden 2009 var en årgang som ga høy modning, les var uproblematisk, i Toscana.
Det har gitt vinene en klar sødme som nok også skyldes merlotelementet. Merlotdruen modner tidligere enn sangiovese, har lavere syre og gir en plommeaktig frukt til vinen når den er fullmoden. I Toscanas klima oppnår merlot stort sett alltid god modning, og gir derfor trygghet for vinbonden i år hvor høstregnet kommer tidlig.
Les mer om to toscanske produsenter som virkelig satser på merlot
Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....