Ukens vin
Her får du veldig mye vin for pengene

Her får du veldig mye vin for pengene

Rhône-vin i både rødt og hvitt som tilfredsstiller både en kresen gane og en slunken lommebok er ikke hverdagskost.
Aase E. Jacobsen
01 Mai 2018 - 13:45

Dom. la Florane Á Fleur de Pampre Visan Rouge 2016 er en herlig vin i den smaksrike retningen. Den har både god munnfølelse, veldig deilig frukt og en leskende evne. En super vin til den forestående grillsesongen. Men den gjør også en god jobb til innendørs vinkos. 150 kroner er en bagatell for vin på dette kvalitetsnivået.

Den kommer fra en produsent Domaine le Florane som holder til i Visan, en av «village»-ene i Côtes du Rhône-hierarkiet. Men ikke den mest kjente, og det selv om den har hatt slik status siden 1966. Naboen Cairanne er mye bedre kjent, men Visan har likefullt egenskaper som i økende grad settes pris på.

 

Det er særlig kombinasjonen av høyde over havet opp mot 300 meter for grenacheplantene, og kalkholdig grus og tildels leirjordsmonn, som sørger for dette. Når produsenten i tillegg jobber så naturlig som mulig, ligger det til rette for at resultatet blir godt. 2016 er dessuten en årgang med ekstra friskhet og renhet i frukten som kommer godt med i dette varme klimaet. I kjølige årganger får grenache herfra nesten pinot noir-aktige toner.

 

Varmen til tross, klarer Adrien og pappa Francois Fabre, som står bak vinene til Domaine le Florane, å lage hvitvin med stor friskhet. Dom. la Florane Á Fleur de Pampre Visan Blanc 2017 er ikke bare frisk, men også svært aromatisk med fint mineral- og blomsterpreg, takket være miksen av marsanne og viognier, to av Rhône-dalens beste hvite druer. Også den er laget etter mest mulig naturlige prinsipper og med minst mulig inngripen underveis.

 

Det var i 2001 da sønnen Adrien slo seg sammen med faren at de besluttet å endre strategi og filosofi ved å tappe vinene under eget navn i stedet for å selge til kooperativet. I dag har de 21 hektar med vinmarker og 15 hektar med oliventrær og trøffeleik. Den svarte trøffelen fra denne delen av Frankrike er veldig ettertraktet, men ikke så kjent som den fra Perigord i Vest-Frankrike.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her