Ukens vin
Elsker du amarone, vil du få enda større glede av denne vinen

Elsker du amarone, vil du få enda større glede av denne vinen

Denne zinfandelen har nemlig en konsentrasjon og rikdom som konkurrerer med de beste amaroner, men til en helt annen pris.
Aase E. Jacobsen
25 September 2016 - 12:44

Cline Ancient Vine Zinfandel 2014 er en virkelig flott vin med mye smak, god friskhet og fasthet som balanserer fruktsødmen veldig godt. Den er imidlertid helt tørr, og langt tørrere enn de aller fleste amaroner, som er en nyttig sammenligning. Begge kjennetegnes nemlig av stor munnfølelse og en del sødme.

Vinens Donald Trump?

Mens amarone har vært det siste tiårets smaksbombe, var zinfandel 1990-tallets. Var du flasket opp på 1970- og 1980-tallets lett anemiske europeiske viner, ble møtet med amerikanernes hemmelige vinvåpen er veritabel ganevekker.

Gamle vinstokker gir ekstra dybde til vinen.

 

 

Som den amerikanske vinskribenten Bob Thompson en gang sa det «it’s got all of California in it». Med det mente han at denne druen på det verste kan produsere noe av det voldsomste og svulstigste innen rødvin. I dag hadde han muligens sammenlignet denne vulgærutgaven av zinfandel med Donald Trump.

Langt unna syltetøy

Siden den gang har zinfandel mistet mye interesse blant vinnerdene og er blitt plassert i omtrent samme kategori som gewürztraminer (og amarone) med etiketten «need to know, but not to drink». Noe som selvsagt er urettferdig all den tid de fleste vinstiler ikke er så ensartet som en slik holdning skulle tilsi.

Så heller ikke zinfandel som kommer i alt fra billige syltetøyutgaver til komplekse og svært lagringsdyktige viner på nivå med eksempelvis barolo eller bordeaux. Og med prislapper på samme nivå.

Disse zinfandelene er legendariske 

At ukens vin er så lavt priset, er en kombinasjon av et markedsgrep - i USA koster denne vinen minst 22 USD - og det faktum at druene kommer fra en mindre kjent del av Nord-Californias Central Coast. 

Det er ikke første gangen denne produsenten tilbyr topp kvalitet for en billig penge

Contra Costa County er en relativt ny AVA – American viticultural area - og har dermed ikke den samme appellen som naboene Lodi og Livermore Valley når det kommer til zinfandel. Nærheten til San Francisco, rett over bukten, tilsier at vinmarkene får et nødvendig tilsig av kjølig luft i dette varme klimaet. Men også at dette er veldig gammelt vinland som har vært dyrket siden italienske og portugisiske innvandrere fulgte etter de spanske misjonærene utover 1800-tallet.

Beholder druene selv

Og druematerialet til ukens vin er som etiketten antyder fra virkelig gamle vinstokker. At de har overlevd både vinlus og forbudstid skyldes først og fremst det sandholdige jordsmonnet som ikke var attraktivt for verken vinlusa eller annen fruktdyrking. Sandjorden i kombinasjon med at vinstokkene ikke er podet sikrer også et veldig lavt utbytte, ifølge Clines vinmaker Charlie Tsegeletos.

Vinstokkene er ikke podet siden de vokser i sandjord - og her trives ikke vinlusa.

 

Vinmarkene er heller ikke blitt vannet hvilket har presset plantene til å utvikle lange røtter, visstnok ned til 6 meters dybde, for å finne næring.  

Tidligere er druene fra disse inntil 140 år gamle vinstokkene blitt solgt til langt mer kjente vinhus enn Cline, men nå velger denne produsenten å gjøre noe ut av arven fra forfedrene selv. Et godt valg, spør du meg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her